Zero waste på Smaka på Stockholm

Det har väl knappast undgått någon svensk att Smaka på Stockholm åter intagit Kungsträdgården. 2019 är det 28e året som en av världens största matfestivaler äger rum och i år har fokus legat på zero waste, med räddad mad från både butiker och grossister. Självklart finns det massor av god dryck och söta saker att smaka på också.

SmakaPåStockholm Paul Svensson Anders Sewerin zero waste
Paul Svensson (th) brinner för det här med zero waste. Här tillsammans med Anders Sewerin, Smaka på Stockholms grundare.

Smaka på Stockholm Future Food Festival

Smaka på Stockholm brukar ha tur med vädret. I år har solen gassat ända från dag ett och i årets nya område, Foodtech Village Live, var det hett på många sätt. Man har skapat fyra paviljonger med olika teman och besökarna bjuds på möten med innovationer och entreprenörer inom framtidens mat för hälsa och hållbarhet, stadsplanering och inte minst – zero waste. Redan innan festivalen invigdes var vi några journalister på plats i Kungsträdgården och lyssnade på grundaren Anders Sewerin och kocken Paul Svensson som pratade framtidsmat. Och mötet med data, teknik och innovation.

SmakaPåStockholm champagne Taittinger

Champagne, vin, öl och massor av mat

Nytt för i år är även att alla medverkande foodtrucks och restauranger har skapat en egen signaturrätt i syfte att inspirera till en bättre värld. Dessa rätter har tagits fram med utgångspunkt i framtidens krav på hållbarhet och hälsa, utan att ge avkall på smaken. Jag vill inte påstå att jag hann smaka på alla dessa rätter, men några slank ner. Och fick med beröm godkänt! Köerna ringlade sig nästan overkligt långa till vissa restauranger och matbilar, framför allt på nationaldagen, men stämningen var överlag god och besökarna glada. Det är ingen slump att Smaka på Stockholm är en av världens största – och populäraste – mat- och dryckesfestivaler!

SmakaPåStockholm thai food

Smaka På Stockholm champagne Taittinger beach
Många besökare hinner med både frukost, lunch, middag och lite avslappnad bubbeltid på Smaka på Stockholm.
Smaka på Stockholm Sebastien Boudet Söderhallarna pizza
Den franske surdegsbagaren och matlagaren Sebastien Boudet är ett givet inslag på Smaka på Stockholm. I år bjöd han och Söderhallarna på riktig hantverkspizza.
Smaka på Stockholm Stassen cider
Belgisk rosécider var det många som var nyfikna på. Jag var med när Stassen presenterades för svenskarna “på riktigt” härom månaden.
Smaka på Stockholm Sandara sparkling wine
Sandara, från producenten Bodegas Vicente Gandia, är ett vin med lägre alkohol och en läskande sötma.
Smaka på Stockholm KaffeCykeln solcell
Doften av kaffe spred sig från KaffeCykeln, som hade stor glädje av sin solcell på taket denna strålande festivalvecka.
Smaka på Stockholm Bubbles Wine
Som sagt. Goda drycker och välförtjänta pauser – välkomna inslag på Smaka på Stockholm.
Smaka på Stockholm Kungsträdgården Marie Arpnäs
Första veckan i juni – då sjuder Kungsträdgården i Stockholm av liv! Besökare från hela världen samlas här och det finns något för alla. Missa inte nästa år!
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.