Det har väl knappast undgått någon svensk att Smaka på Stockholm åter intagit Kungsträdgården. 2019 är det 28e året som en av världens största matfestivaler äger rum och i år har fokus legat på zero waste, med räddad mad från både butiker och grossister. Självklart finns det massor av god dryck och söta saker att smaka på också.

Smaka på Stockholm Future Food Festival
Smaka på Stockholm brukar ha tur med vädret. I år har solen gassat ända från dag ett och i årets nya område, Foodtech Village Live, var det hett på många sätt. Man har skapat fyra paviljonger med olika teman och besökarna bjuds på möten med innovationer och entreprenörer inom framtidens mat för hälsa och hållbarhet, stadsplanering och inte minst – zero waste. Redan innan festivalen invigdes var vi några journalister på plats i Kungsträdgården och lyssnade på grundaren Anders Sewerin och kocken Paul Svensson som pratade framtidsmat. Och mötet med data, teknik och innovation.
Champagne, vin, öl och massor av mat
Nytt för i år är även att alla medverkande foodtrucks och restauranger har skapat en egen signaturrätt i syfte att inspirera till en bättre värld. Dessa rätter har tagits fram med utgångspunkt i framtidens krav på hållbarhet och hälsa, utan att ge avkall på smaken. Jag vill inte påstå att jag hann smaka på alla dessa rätter, men några slank ner. Och fick med beröm godkänt! Köerna ringlade sig nästan overkligt långa till vissa restauranger och matbilar, framför allt på nationaldagen, men stämningen var överlag god och besökarna glada. Det är ingen slump att Smaka på Stockholm är en av världens största – och populäraste – mat- och dryckesfestivaler!






