Med och utan alkohol i glasen

Det lackar mot både jul, nyår och trettonhelg. Goda mathögtider som gärna får matchas med allehanda smakfulla drycker. Med och utan alkohol.

Jul nyår champagne vin öl Galatea Domaine Wines

Julöl till köttbullarna och skinkan

Jag gillar öl. Inte minst julöl, som är lite kryddigare, lite mörkare än sommarens urval. Belgisk öl ligger högt på favoritlistan, då jag varit i Belgien massor av gånger. En av resorna var dessutom en renodlad ölresa.  Ska jag ranka en personlig förstaplats så blir det Gouden Carolus Christmas. Ljuvlig mix av mörk malt, fruktigt och sött. 10.5 procent alkohol. En annan god belgare är N’Ice Chouffe, med smak och doft av knäck, bröd, choklad och citrus bland annat. Britten i sällskapet, St. Peter’s Winter Ale serveras med fördel till vilt, fruktkaka och blåmögelost.

Jul nyår champagne vin öl Galatea Domaine Wines

Porter från Sigtuna

Vi behöver inte lämna Sverige för att hitta goda drycker. Tvärtom! Gillar man porter bjuder Sigtuna Midvinterblot på härliga toner av kaffe, lakrits, kakao och torkad frukt. God på egen hand eller till choklad och starka ostar. Amerikanaren Samuel Adams har skapat en julkryddad Winter Lager som de kallar ”festive & smooth”. En annan klassisk Winter Ale är Bernard Bohemian från Tjeckien. Tycker du om koriander kommer du att älska Bernard!

Jul nyår champagne vin öl Galatea Domaine Wines

Vin och bubblor

Dricker du hellre annat än öl under helgerna kan man alltid öppna en flaska Prosecco Extra Dry, som passar fint som aperitif eller till någon lättare matbuffé. Stannar man kvar i Italien kan ett glas rött från Lombardiet göra charkuterierna, risotton och grytorna sällskap. Nino Negri Riserva kan med fördel lagras upp till 15 år. Jag slänger in en spanjor också. Cuco Oloroso Dry är en torr och fyllig sherry som blir grymt god ihop med pata negra-skinka. Vällagrad ost, som jag inte är förtjust i, ska också vara en bra kombo.

Jul nyår champagne vin öl Galatea Domaine Wines

Sparkling till nyår med mera

Såklart ska det vara något bubblande i glasen till nyår och andra festliga tillfällen. Med eller utan alkohol spelar ingen större roll men champagne är alltid kul. Och gott. Det finns oerhört mycket att välja bland i hyllorna så här är bara några få förslag. Det finns en vällagrad Taittinger i hemmet, men den får nog vila ett tag till. En prisvärd variant är Louis Massing Brut, 229 kronor, där du hittar inslag av grillad citron och röda äpplen. Pommery Blanc de Blancs innehåller 100 procent Chardonnay och har en frisk smak av grapefrukt, gröna äpplen, rostat bröd och mineral. 419 riksdaler. Vill du fortfarande ha bubblor men inte betala flera hundralappar är Patriarche Organic Brut ett gott och fruktigt alternativ. Blott 79 kronor.

Vin öl champagne snaps jul nyår Galatea Domaine Wines

Snaps utan sprit

Alkoholfri snaps – är det möjligt? Ja, det är det! Jag provade Skåne Alkoholfri för första gången i höstas. Påminner otroligt mycket om originalet men jag hade nog dragit på smaken av kryddor lite mer. Och så hade jag velat testa den ihop med sill. Hatten av för coola nyheter!

Vi säger väl GOD jul och GOTT nytt år! 🎉

Galatea Domaine Wines jul nyår

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.