Vinter i Vilnius med bjällerklang

Julmarknader i Europa är attraktiva resmål för oss svenskar. En och halv timmes flygresa bort från Stockholm hittar du massor av julkänsla och oerhört vällagad, god mat i Litauens huvudstad Vilnius. Häng med på några vinterdagar i historiska gränder med bjällerklang, moderna restauranger, spa och fängslande barer.

Vilnius Old Town

Hotell med spa

Det är snabbt och smidigt att ta sig från flyget. När det inte är rusningstid åker man bil in till gamla stan på mindre än 20 minuter. Vi fyra svenskar som åkte tillsammans bodde snyggt och bekvämt mitt i stan, på gångavstånd från det mesta av intresse. Hotellet heter Pacai och vi fick tillfälle att testa deras spa-massage och bastu efter en dag till fots. Proffsigt genomfört och skönt! Dock utan pool, men det fick vi kompensation för dagen efter.

Vilnius Hotel Pacai
Vacker fasad på vårt hotell Pacai.

Avsmakningsmeny och goda drycker

Vi fick en otrolig bredd och variation vad gäller det gastronomiska utbudet i staden. Första kvällen var ett bord bokat på en familjerestaurang med stort fokus på historia, Ertlio Namas. Varje rätt presenterades med en lång och inlevelsefull berättelse med historiska vingslag och var alla moderna versioner av traditionella maträtter med ingredienser från förr och nu. Väldigt vackert och välmatchat med vin och den så vanligt förekommande mjöden. Ganska försiktiga smaker men överlag gott och intressant.

Vilnius Ertlio Namas

Vilnius Ertlio Namas

Vilnius Ertlio Namas

Vilnius Ertlio Namas

Vilnius Erling Namas
Mjöd till desserten smakade förvånansvärt bra.

Sightseeing i Old Town Vilnius

”Vilnius in Winter” var temat på vår halvdagspromenad genom Old Town dag två. Vi hade kunnig guide med oss, som pratade flytande norska (!), och fick se gammalt möta nytt. Hela 55 kyrkor berättade vår guide att staden stoltserar med och jag vill minnas att cirka 30 är katolska kyrkor i den gamla stadskärnan. Vi besökte några av dem och tog även en sväng genom Uzupis Art District, med vibbar av danska Christiania.

Vilnius Art District

Vilnius Old Town

Vilnius Old Town

Julmarknad och pyntade gränder

Man tycker ju att Gamla Stan i Stockholm är mysigt vintertid. Inte minst kring jul, med marknad och fin belysning. Ledsen, men det är ingenting jämfört med Old Town Vilnius! Herregud så fint de har smyckat sina butiker, torg och gränder. Julmarknaden är svår att missa då den omringar en gigantisk julgran med trappor för den som önskar närkontakt med barren. Det mesta som säljs är lokala hantverk och sötsaker, bröd och allehanda drycker. Vi besökte även en isshow precis intill marknaden, som var vacker men svår att förstå för oss svenskar. Julstämningen generellt var dock omöjlig att undgå!

Vilnius julmarknad

Julmarknad Vilnius

Julmarknad vin Vilnius

Vilnius julmarknad

Dumplings en lokal specialitet

Vi åt en av luncherna på en vad jag skulle kalla en ”typisk kvarterskrog”, Mykolo 4. Även där serveras mat med historia, tillagad med ny teknik. Jag beställde en råbiff med öl till förrätt och svamdumplings med chardonnay till varmrätt. Och jag vill nog säga att det var de godaste rätterna på hela resan! Otroliga smaker och ändå så enkelt. Rekommenderar varmt.

Vilnius Mykolo 4

Vilnius Mykolo 4

 

Vilnius Mykolo 4
Ljuuuuvliga dumplings fyllda med svamp!

Från fängelse till spa

Vi fick en rejäl dos verklighet serverad under vår stadsvandring också. Det gamla fängelset Lukiskes Prison, som stängde så sent som 2019, har blivit med bar och restaurang samt utomhusscen under varmare årstider. Dagen efter vårt besök skulle de inviga en fängslande julmarknad och vi fick en märklig mix av juldoft och dåtida inlåsta fångar som avtjänat både kortare straff och livstidsdomar i de trånga utrymmena. Intressant, men med en gnagande känsla av obehag. Det kändes befriande att gå direkt därifrån till det gamla sjukhuset som gjorts om till stor spa-anläggning mitt i stan., Boksto SPA. Häftig massage med magnesium och sköna bad på det. Tack för kaffet.

Vilnius Lukiskes Prison

Vilnius Lukiskes Prison

Vilnius Boksto SPA

Vilnius Boksto SPA

 

Vilnius Boksto SPA
Branschkollegan Ehva Löpp och jag älskar båda vatten!

Mer mat och julstämning i Vilnius

Sista kvällen på resan åt vi god mat på 14 Horses. ”From farm to table” är temat där och vi fick smaka flera smårätter där desserterna kanske var de häftigaste. Kocken är även bagare/konditor vilket märks i smak och form. Mätta och glada strosade vi runt i gamla stan bara för att fascineras av de smakfulla, mysiga och extra-allt-gränderna. Till Vilnius åker man gärna tillbaka!

Vilnius 14 Horses

Vilnius 14 Horses

Vilnius 14 Horses
Pinot noir från Tjeckien minsann.

Vilnius

Vilnius jul

Vilnius jul

Vilnius jul

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.