Julbord på M/S Viking Glory

Det blir inte så många julbord på jobbet när man är egenföretagare. Men man kan välja jobb med julbord, och ett utmärkt alternativ är dagskryssning till Mariehamn. Nya, eleganta Viking Glory bjöd på julbord extra allt på hemfärden.

Viking Glory julbord
Att resa på en måndag rekommenderas. Minimala köer till maten. Foto: Tobias Ivarsson

Svenska och finska julsmaker

För många år sedan mer eller mindre jobbpendlade jag på diverse Finlandsfärjor. Mycket har förändrats – till det bättre. Vi börjar resan ombord på Viking Grace (kommer tillbaka till den båten) och avrundar på Glory. M/S Glory är det senaste tillskottet i Viking Line-familjen och det är både klimatsmart och oerhört snyggt!

Viking Glory julbord
Klimatsmarta Viking Glory är imponerande stiligt med en interiör utformad av arkitektbyrån Koncept. Foto: Tobias Ivarsson

Klimatsmart med nordisk design

Färdas man genom vår vackra skärgård vill man gärna se så mycket som möjligt av den. Det har den svenska arkitektbyrån Koncept tänkt på och skapat mycket rymd och ljus på fartyget. Många stora fönster och öppna ytor varvat med snygga ljusinstallationer och skandinaviska träslag bildar en smashing helhetsupplevelse.

Viking Glory

Jag hade hört resenärer prata om Glory och deras jämförande liknelser med ett flott cityhotell. Det stämmer – man får nästan en känsla av Las Vegas. Och maten då? Jo, den var god!

Viking Glory julbord
Klassiskt och nytt varvas på julbordet. Foto: Tobias Ivarsson

Julbord all inclusive

Jag har själv jobbat extra på krog, med bland annat julbord på menyn, mycket spring och mycket disk. Men det är betydligt mer avkopplande att vara gäst och komma till ett dignande bord av godsaker, som i det här fallet nästan är orört. Och doftar ljuvligt. De traditionella rätterna finns där, som köttbullar, prinskorv, sill och skinka. Små fräscha minirätter serveras i skål, såsom torsk och ugnsbakad lax, och diverse goda röror finns i lagom stora glasportioner.

Viking Glory julbord

Drycker och söt final

Sist jag åkte till Mariehamn var det med väninna samt två småkillar, som mer eller mindre bodde i bollhavet. Jag minns de ringlande köerna till buffébordets tappkranar med vin och öl, men några köer såg vi inte röken av på vår resa. Vinet finns även på flaska ombord och man har till och med eget hantverksöl – Viking Line IPA utvecklad i samarbete med mikrobryggeriet Rock Paper Scissors Brewing. Lanserades i november och smakar karamellig malt och havssalt. Gott!

Viking Glory julbord

Gillar man sött, vilket inte riktigt är min grej, blir man inte besviken. Gott om desserter, glass, bakverk och godis i alla former. Vackert att se på dessutom.

Foto: Tobias Ivarsson

Viking Glory julbord

Frukost på Viking Grace

Jag skulle ju återkomma till ditresan, som gjordes med nästan lika fina Viking Grace. Där frukosten inleddes med ett glas Prosecco i restaurang Oscar. Och kompletterades med massor av god mat, inklusive våfflor och prinsessbakelser.

Jag rekommenderar allt på gjorda dagskryssning!

Skepp ohoj

Viking Grace Viking Glory

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.