Stassen Cidre Cuvée Rosé på Glashuset

En typisk svensk marsdag, snö på förmiddagen och sol på eftermiddagen, tog Cidrerie Stassen med sig sin belgiska premiumcider, Cidre Cuvée Rosé, till Stockholms Kajplats 18 och Glashuset. Där bjöds på utsökta rosa bubblor, i sällskap av gotländska crêpes och belgiska våfflor.

Stassen cider cuvée rosé Glashuset
Rosécider – ett utmärkt inslag i sommarens picknickkorgar.

Ett gotländskt litet crêperie i huvudstaden

Platsen för Stassens cidermingel är Glashuset, brasseriet/restaurangen/baren på Strandvägens kajkant i centrala Stockholm, och vi välkomnas av doften av äpplen och nygräddade crêpes. Den lilla mintgröna bussen, där godsakerna gräddas, är Ett litet Crêperie som många känner igen från Gotland, där den har sitt ursprung. Närmare bestämt i Stenkyrka, Tingstäde.

Stassen premiumcider Glashuset Ett litet Crêperie
Ett litet Crêperie från Stenkyrka, Gotland.

Mousserande cider av röda äpplen

Den vackra flaskan innehåller en småbubblig dryck som tillverkats av handplockade äpplen med rött fruktkött. Färgen är ljuvligt rosa och Stassen hoppas att vi svenskar ska välja deras cider som ett alternativ till andra mousserande drycker och rosévin. Och de behöver nog inte tvivla på att det här kommer bli en favorit på blågula fester, mingel och utflykter!

Stassen cider rosé mousserande Glashuset
Röda äpplen, smultron och sommarblommar i ett glas!

Stassen ett familjeföretag med gamla anor

Cidrerie Stassen är ett belgiskt familjeföretag, grundat redan 1895, och vi träffar Jean-Pierre Stassen på plats i Glashuset. Han berättar med stolthet om generationer av cidertillverkning i allmänhet – och den senare, som resulterat i den rosécider vi dricker, i synnerhet.

– Stassen Cidre Cuvée Rosé tillverkas av fina, handplockade äpplen från Liège- och Aubeldalen. Det vackra röda fruktköttet har egenskaper som påminner om röda druvor, vilket ger cidern dess färg och tanniner. Vi vet att ni svenskar gillar “äkta produkter” och den här cidern innehåller bara fruktjuice från äpplen, lite tranbär och socker. Inget vatten och inga tillsatser, berättar Jean-Pierre Stassen och visar familjeporträtt på flera generationer Stassen.

Cidrerie Stassen cider Jean-Pierre Stassen Glashuset
Jean-Pierre Stassen framför ett porträtt av farfar, även han en Stassen.

Salt, sött och syrligt till mousserande cider

Hur smakar det då? Cidern är semi dry och känns härligt uppfriskande och äppelfruktig, med inslag av smultron och sommarblommor. Jag själv hade kanske önskat mindre sötma, men det är ju jag det. Som inte har någon sweet tooth alls. Jag är övertygad om att många kommer att älska Stassen Cidre Cuvée Rosé! Jag minns att jag skrev om den här juvelen redan 2017, då den var på tillfälligt besök i Sverige, men nu har den kommit för att stanna.

Vi övertygades om att drycken passar lika bra till salta rätter som söta desserter och vi bjöds på crêpes med lax och grönsaksblandning samt en efterrättsvariant med kolasås, bär och hasselnötter. Och som grädde på moset – belgiska våfflor med hemlagad vaniljglass smaksatt med Stassen cider. Och ja, alltsammans gifte sig alldeles utmärkt!

Stassen cider crêpes lax Glashuset

Stassen cider Ett litet Crêperie dessert Glashuset

Stassen cider belgisk våffla glass

Alkoholhalten på Stassen rosécider är 7,4 procent och flaskan kostar 59,90 kronor. Finns på Systembolagets beställningssortiment.

Stassen Cidre Cuvée Rosé Glashuset

Stassen cider Glashuset Marie Arpnäs

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.