IWA Sake 5 med Richard Geoffroy

Har man varit chef de cave för Champagne Dom Pérignon i närmare 30 år, som Richard Geoffroy, är det både häftigt och imponerande att plötsligt börja skapa japansk sake. Som skördar framgångar över snart hela världen. IWA 5 Assemblage 2 Sake och Richard Geoffroy bildade värdpar under en exklusiv lunch på Moyagi i Stockholm.

IWA 5 Assemblage 2 Sake

Sake of Japan med fransk skapare

Med på lunchen på Moyagi är ännu en champagneexpert – Richard Juhlin. Det är han som har tipsat Domaine Wines om IWA och han och Richard Geoffroy är goda vänner. Juhlin säger själv att han inte har varit något direkt fan av sake, men att Geoffroy fått honom på andra tankar.

– Om man som Richard Geoffroy är världens bästa blender förstår man att även hans nästa satsning, sake, kommer att bli – och är – en succé, säger Richard Juhlin.

IWA 5 Assemblage 2 Sake
Två Richard och jag! Geoffroy till vänster, Juhlin i mitten.

Från champagne till sake

Sommaren 2019 avslutade Richard Geoffroy sitt 28 år långa arbete hos Champagne Dom Pérignon och hade kanske tänkt avrunda karriären där. Men så blev det inte. I slutet av samma år började som han säger “hans tredje liv”, med fokus på ett sake-bryggeri i Japan. Shira IWA.

– Jag hade insett hur många likheter det finns mellan champagne och sake, så steget är inte lika stort som det låter. Det är lätta, goda drycker att dricka och när du tagit sista klunken vill du alltid ha mer, säger Richard med ett leende.

IWA 5 Assemblage 2 Sake

Japansk mat och sake

Vi är på den perfekta platsen för en sake-provning, Moyagi i centrala Stockholm. Maten är utsökt matchad med drycken och vi äter sotad tonfisk, tempurafriterade grönsaker med ponzu, friterad sparris med miso majo och pork bao bland annat. Löjligt gott!

IWA 5 Assemblage 2 Sake

IWA 5 Assemblage 2 Sake

Shiraiwa, IWA och IWA 5

Geoffroy är inte ensam om sitt projekt då han saknar lång erfarenhet av att brygga sake, så han tog hjälp av ägaren av ett bryggeri i Toyama – Ryuichiro Masuda. Masuda gjorde redan erkänt bra sake, gillar att experimentera och älskar vin. Tillsammans började de att leta efter en lämplig plats för att brygga sake samtidigt som de testade sig fram till olika dryckesblandningar. 2021 var bryggeriet Shiraiwa klart, på en plats som betyder “White Rock”, och vars varunamn kort och gott är IWA. Saken i flaskan heter IWA 5.

IWA 5 Assemblage 2 Sake

Sake på Michelinkrogar

Jag ska inte gå in på detaljer kring tillverkningen av sake, men att riset är viktigt vet vi. Ris, vatten och jäst är tre komponenter som ska samspela för ett bra slutresultat. Med mera. Vi lär oss att man brygger sake på vintern och att hantverket är minst lika som komplext som skapandet av champagne. Corona satte käppar i hjulet som på så många andra håll, men nu är siktet inställt på att utöka exporten av IWA. Man började i Asien och har sedan hösten 2021 väckt uppmärksamhet, framgång och framför allt gillande även i Europa. Richard berättar att flera franska Michelinkrogar med vidöppna armar tagit emot IWA på sina menyer.

– Många kockar tycker att det här med sake och mat är jättespännande, säger Richard.  Och som ni märker passar det alldeles utmärkt att matcha sake med den här typen av mat, men användningsområdena är många.

Grunden i IWA 5 sake är det rena, klara vattnet från Tateyama som kommer från smält isvatten från de höga bergstopparna. Glasklart. Och gott. Tonerna i glaset är aromatiska och vi hittar inslag av gula päron, mandelmassa, jasminris, jäst, mineral, vita blommor, svartpeppar och till och med svamp. Väl kyld framhävs det friska, lite syrliga och vid något mindre sval temperatur finner man toner av banan. En häftig smakupplevsle, och jag har själv bara provat sake vid några enstaka tillfällen. Det lär bli fler …

Du hittar den exklusiva drycken som beställningsvara på Systembolaget. 1 349 kronor kostar en flaska och det känns. Smakar det så kostar det.

IWA sake Moyagi

IWA Sake Moyagi

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.