Det gastronomiska Turkiet har varit på besök i Sverige. Det är matfestivalen Turkish Cuisine Week som bland annat intagit Restaurang Nationalmuseum i Stockholm. Häng med på några smakprov!
Årlig matfestival med turkiska rätter
Det har varit premiär för Turkish Cuisine Week och planen är att årligen återkomma med lokala rätter och drycker för alla smaker. Bland annat vill man visa upp hur framgångsrikt man arbetar med ekologisk matlagning och hållbarhet. Turkiet har liksom många andra länder insett vikten av att ta tillvara på alla delar av kökets råvaror, ett zero-waste-tänk, och man vill gärna puffa för sina växtbaserade rätter som tillagats med lokala ingredienser.
Umut Karakus lagar mat i världsklass
Platsen för den vällagade lunchen var vackra Nationalmuseum i centrala Stockholm, och kocken bakom den storslagna lunchen var Umut Karakus. Umut är en av Turkiets mest etablerade och kända kockar, och har vuxit upp i en kockfamilj. Det här med zero waste ligger honom varmt om hjärtat och han har jobbat med det mottot i många år. Han har forskat om turkiska kryddor och etablerade 2007 landets första kryddbibliotek (!). Samma år fick Umut titeln ”Årets mest kreativa kock” och har många restauranger och projekt på sin meritlista.
Den viktiga olivoljan
Vi fick mycket färg och grönsaker på våra lunchtallrikar. Vi lärde oss att olivoljan är av största vikt vid matlagningen, då den bevarar grönsakernas näringsvärde. Många tänker röror när man tänker på turkisk mat, och det fick vi mycket av! Frukt och bär är stående inslag i matlagningen och ett bär som dök upp i flera rätter var hallon. Gott!
Vin från Turkiet
Självklart drack vi matchande drycker till maten också. Turkiet har gjort vin i årtusenden, men det är inte förrän på nittiotalet som vinerna började uppmärksammas internationellt. Det finns knappa 200 inhemska registrerade producenter i landet och då man inte tillåts att marknadsföra alkohol i sitt eget land blickar man gärna utanför landsgränserna. Vi noterade mycket fruktiga toner i de viner vi drack, vilka matchades utmärkt med maten på faten.
Vill ni veta mer om den turkiska matlagningskonsten och den nya matfestivalen kan ni klicka in på www.turkishcuisineweek.com.