Jessie Sommarström Årets Kock 2022

Då har det korats en ny vinnare. Årets Kock 2022 är inte bara en vinnare – det är en kvinna också! För första gången sedan 1988. Och för andra gången någonsin. Klart man var där och följde tävlingen redan från lunch.

Årets Kock 2022 Jessie Sommarström

Jessie Sommarström Årets Kock 2022

Det var åtta meriterade kockar som till slut tävlade om den ärofyllda titeln Årets Kock. Åtta stycken som under eftermiddagen reducerades till fyra slutfinalister, Ola Wallin (3a), Oskar Persson (2a), Anton Kardell och så Jessie Sommarström. Jessie ledde ganska stort efter de första momenten, som handlade om att skapa tre olika kanapéer samt lammsadel. Dessutom poängsattes de tävlandes sätt att arbeta, deras metoder och handlag.

Året Kock 2022

Lunch tillagad av Johan Backéus

Vi som var där när Globen Annexets dörrar öppnades 11.30 fick äta en alldeles förträfflig lunch tillagad av Johan Backeus, Årets Kock 2017, samt Birgit Malmcrona. De driver tillsammans restaurang Naturaj i Sundsvall, och blandar med framgång nordiskt med japanskt. Matar på med lite bilder från lunchen. Middagen såg vi journalister från ovan under kvällen, från pressutrymmet ovanför tävlingsköken. Med doft av matos, kan man säga.

Årets Kock 2022 Johan Backéus

Historisk vinnare i Årets Kock

Att vinna Årets Kock är stort. Det är ändå tävlingen som sedan starten 1983 haft som uppgift att leda svensk gastronomi in i framtiden. I folkmun kallad SM i professionell matlagning, där landets främsta kockar gör upp om slutsegern och titeln Årets Kock. Att som kvinna kamma hem den titeln är ännu större. Det har bara hänt en gång tidigare, 1988, och då var det Kristina Pettersson som knep förstaplatsen.

Årets Kock 2022 Jessie Sommarström

Hyllar sin commis Hugo Rundgren

Vinner man ÅK-titeln, Gastromiska Akademiens mejerimedalj av Prins Carl Philip samt en prischeck på en kvarts miljon kronor är det på sin plats att hylla sin värdefulla hjälp i arbetet, vilket Jessie Sommarström var snabb att göra.

– Strunta i mig, ge en stor applåd till min commis Hugo Rundgren!

Blygsamt och snyggt. Av en vinnare som hela dagen hade den mest dedikerade hejaklacken, med Jessies namn tryckt på färgglada tröjor. Till vardags jobbar hon som kreativ ledare på Urban Deli i centrala Stockholm och det kan tilläggas att Jessie även tävlade 2020. Tävlingsdagen mådde hon dock inte bra och fick avbryta sin medverkan. Payback 2022 kan man kalla det!

Den sista tävlingsuppgiften var kummel, vilket deltagarna inte kände till innan och heller inte hade möjlighet att träna på. Men det var uppenbarligen a piece of cake för årets vinnare – Jessie Sommarström!

Årets Kock 2022 Spendrups

Årets Kock 2022 Tail of Whale

Årets Kock 2022

Årets Kock 2022 Maison Ogier

Årets Kock 2022

Årets Kock 2022 Samso Nature

Årets Kock 2022
Pinnbröd de luxe

Årets Kock 2022

Årets Kock 2022 Socker Sucker
Dessert skapad av Frida Bräcke, som driver Socker Sucker

Årets Kock 2022

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.