Många tycker det är svårt att matcha vin med asiatisk mat. Det behöver det inte vara! Vinerna från YOKO-serien är specifikt framtagna för att gifta sig med det asiatiska köket och Jonas Svensson från Miss Voon har tagit fram några rätter som jag kan intyga var utsökta ihop med dumplings och Wonton Dynamite.

Miss Voon och YOKO vin
Jag vet att det låter lyxigt och det var det också. När man pratar take away brukar det oftast röra sig om en pizzakartong eller en påse hamburgare vid dörren. Den här torsdagseftermiddagen kom det en komplett wow-måltid med bud, innehållandes både vin och mat. Maten var förpreparerad av grymme Jonas Svensson från Miss Voon och vinet var YOKO, i två varianter.

YOKO Furmint från Ungern
Den ena rätten var ”Chicken den miso dumpling”, där det enda som behövde fixas på hemmaplan var svampen i stekpannan, dumplings i kastrullen och lite välanpassat pynt och dekoration. Till det ett glas välkylt YOKO Furmint, vars torra och friska elegans passade utmärkt ihop med rätten. Eller varför inte sushi, wok eller en citronmarinerad, ångad fisk. Vinet smakar mandel, honung, äpple, gula plommon och mineral. Endast två gram socker per liter. Extra uppskattat av undertecknad.

YOKO Riesling och Wonton Dynamite
Rätt nummer två, eller ett beroende på hur du vill äta, var ännu enklare att montera. Jonas Svensson hade till och med kokat sushiriset som bildade grunden i wonton-skålarna. På riset varvades jalapenomajonnäs med tonfisk, kål, strimlad nori och sojatapioka. Och till det såklart – ett glas YOKO Riesling. Löjligt gott!

Även om du inte får hem en påse från Jonas Svensson till dörren så kan jag varmt rekommendera vinet till asiatisk mat generellt. Båda sorterna finns i Systembolagets beställningssortiment och senare i år kommer även YOKO Sake Junmai Daiginjo. Det ser jag fram emot!