Emil Åreng skapar Kask till kaffet

Har man lite koll på barvärlden vet man vem Emil Åreng är. ”Kung i baren” är en titel som är rättvist och väl använd i hans fall. Nu släpper han Sveriges första kaffelikör, Kask. Och öppnar snart dörrarna till en ny bar i Umeå, Facit Bar. Som jag får anledning att återkomma till.

Emil Åreng bar Kask

Björklöven hockey, läsk och tonic

Här finns inte utrymme att presentera allt coolt som Bräckefödda Emil Åreng har hunnit med i sin karriär. Vill man ha den storyn sammanfattad kan man läsa mer i Trust Magazine. Men vi fokuserar på några av hans egna drycker nu. Och börjar med läsk.

– Jag gillar läsk helt enkelt och när jag hörde att norrländska kedjan Bastard Burgers skulle etablera sig i Umeå hörde jag av mig med några smakidéer. Som de nappade på, så ihop med Bryggverket skapade jag fyra olika varianter som passar ihop med hamburgare. 

– Sedan råkar jag vara ett stort fan av hockey och har lite känningar i hemmalaget, Björklöven, och då kändes det givet med en Lövenläsk! Dessutom gjord på björklövssocker, som jag fick smak på hos Sjöborgens Dryckeri i Växjö. Delar av försäljningen går till laget, så det känns som man gynnar många parter med en bra hockeyläsk, säger Emil och tillägger att han och Bryggverket även hunnit göra en Löventonic. 

Björklöven läsk Emil Åreng

Den blinda grisen

Nu borde det räcka med coola samarbeten, nyskapande projekt och drinkrelaterade nyheter signerade Emil Åreng – hur hinner karln, kan man inte låta bli att tänka – men icke. Han skriver för tidningen Café också och har dryckespodden Den blinda grisen ihop med Måns Herngren och skådespelaren Adam Lundgren.

– Jag ville starta podd och känner Måns sedan tidigare. Han är liksom jag sjukt intresserad av drinkar och smaker så vi pratar cocktails, ingredienser, erfarenheter och bjuder på tips, lite flams och galna stories. 

– När Måns regisserade en säsong av teveserien ”Vår tid är nu”, blev han polare med skådisen Adam Lundgren, som har en av rollerna i serien. Adam har inga ”professionella” barkunskaper men är minst lika nyfiken på drycker som Måns och jag, så han var gäst i poddstudion en gång. Nu är han en fast del av podden. 

Kask kaffelikör Emil ÅrengKask kaffelikör

Och så var det det här med kaffelikören. Kask. 

– Jag blev kontaktad av Brygghus 19 i höstas. (Mikrobryggeri och destilleri i Karlshamn.) De undrade vad jag ansåg saknas i det svenska dryckessortimentet och det självklara svaret på den frågan är kaffelikör! Som en kaffekask i likörform. 

– Jag har jobbat med smakerna och vid min sida har jag Hugo Sundkvist, som under tio år hjälpt mig med det visuella runtikring själva drinkarna. Så i maj, hälld i en fenomenal flaska, kommer den första svenska kaffelikören Kask att se världens ljus!   

Från och med den 3 maj finns Kask att köpa på Systembolaget. En kryddig doft och smak med tydlig karaktär av kaffe plus inslag av apelsin och vanilj. (Produktnummer

Skagerrak gin Emil Åreng

Emil Åreng Kask Skagerrak gin

Emil Åreng bar Skagerrak gin Kask

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.