Årets happening har precis ägt rum i Härnösand. Lokala stoltheten Hernö Gin har för sjunde året arrangerat Hernö Gin Cocktail Awards och jag var där. Fjorton handplockade, überskickliga bartenders från sex länder tävlade om att göra bästa cocktailen – av nylanserade Hernö High Coast Terroir Gin 2019 och plockade örter, blommar, bär, myror och växter från naturen. Raphael Redant från Australien kammade hem segern i år.
Ginprovning och middag med finalister
Alla tävlande samlades på fredagen. Platsen var själva tävlingsarenan och gården i Dala där Hernö gin skapas, inte långt från Härnösand. Hernö Gin är för övrigt landets första renodlade gindestilleri, grundat 2011, och idag Europas mest prisbelönta gin. Dessutom krönt till världens bästa gin både 2017 och 2018. Något för oss svenskar att vara stolta över med andra ord!
Bartenders från sex länder i final
De tävlande kom från Hong Kong, Australien, Norge, England, Danmark och Sverige och flera av dem hade aldrig tidigare varit i Sverige. Helgen bjöd på strålande sol och 25-gradig värme, så vi gissar att vårt land sålde in sig själv ganska bra hos de internationella finalisterna. Vi började med en rundvandring på destilleriet, matade grisarna på gården och bjöds därefter på en utsökt och hyllad helsvensk middag med en ännu ej lanserad snaps från OP Anderson. Självklart sjöng vi Helan Går.
Höga Kustens flora och Hernö High Coast Terroir Gin
På lördagen gav vi oss alla iväg ut i skogen för dagens uppdrag. De tävlande utrustades med korgar och varsin Fjällräven Kånken på ryggen, sedan väntade åtta kilometers tuff vandring i skog och mark, med bergsklättring och gudomliga vyer på köpet. Fokus på årets tävling låg på naturupplevelser och Höga Kustens flora och alla finalister samlade sina egna ingredienser till tävlingsbidragen. Korgarna fylldes snabbt med allt från blåbär, hallon, mossa, kåda, svampar, kottar, granskott med mera, med mera. Efter många timmars klättrande, som avrundades med grillad korv, öl och kaffe på en vacker sandstrand, började det riktiga arbetet. Att skapa drinkar to die for på respektive drinkstation, utrustade med stormkök och ytterst lite övrig utrustning. Huvudingrediensen för året var den nylanserade Hernö High Coast Terroir Gin 2019.

Raphael Redant vinnare med havssalt och myror
Efter några timmars jobb med drinkarna fick juryn, bestående av Jon Hillgren och Emil Åreng från Hernö Gin samt ginexperten Michael Sperling från Danmark, det angenäma uppdraget att smaka och bedöma samtliga bidrag. Vid det här laget hade flera busslaster med hungriga och hejande besökare från bygden anlänt och stämningen i tälten och på gården var på topp under eftermiddagen/kvällen.

Jag fick själv provsmaka samtliga tävlingsdrinkar och utan att skryta, men jag tippade vinnaren ganska snabbt! Och segern gick till Raphael Redant från Stitch Bar i Australien. Han hade skapat en cocktail som stack ut i mängden, med inslag av havssalt (från badplatsen där vi lunchade), rökiga toner och en sötma från skogens myror. Smakfullt och minst sagt annorlunda.



