Ekobox från Languedoc och Francois Lurton

Jag brukar inte recensera vin särskilt ofta, om det inte handlar om en helhetsupplevelse, men det känns som en upplevelse att prova vin från en favoritregion – Languedoc i södra Frankrike. Och just den här gången en ekobox från Francois Lurton.

Francois Lurton Mazet de Nizas

Languedoc en mötesplats

Jag lär återkomma till just Languedoc många gånger. Både skriftligt och hemskt gärna även fysiskt! En ljuvlig del av Frankrike med väldigt mycket goda viner, främst röda sådana. Languedoc-Roussillon-viner, om man ska välja det långa namnet, är från en region på sydkusten mellan Provence och Pyrenéerna. En region som även kallas Le Midi och som är riktigt upcoming. Där var också där som Jeanette Wiberg Wingquist och jag lärde känna varandra mer än bara flyktigt, och planerna på något gemensamt projekt började smidas. Det var 2019 och 2021 såg Sniffosnurr dagens ljus!

Francois Lurton Sniffosnurr
En lätt oskarp bild från ett Youtube-klipp, där Sniffosnurr provar nämnda ekobox från Francois Lurton.

Mazet de Nizas 2019

Mazet de Nizas 2019 känns lite som en hyllning till det år då både Jeanette och jag var i Languedoc. En ny ekobox från Francois Lurton, gjord på druvorna grenache, syrah och mourvèdre från 25 år gamla vinstockar. Smakar fruktigt och har inslag av allt från svartpeppar, lagerblad och lakrits till hallon, björnbär och plommon. Ett rödvin som jag – i lagom mängd – inte verkar få huvudvärk av (jag är extremt känslig för just röda viner), och det gör ju ingenting att boxen är snygg också. Kostar 229 kronor på Systembolaget.

Själva provningen då? Den hittar ni här!

Francois Lurton ekobox

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.