Mackmyra Whisky är kända för sin kreativitet och innovativa skapelser. I början av september 2019 var jag själv på plats för lanseringen av deras omskrivna AI-whisky. Nästan på dagen ett år senare var det dags för en världspremiär i Mackmyras Whiskyby – tömning, buteljering och etikettering, utförd av fatägarna själva! Ett event med officiell invigning, whiskyprovning, presslunch och trerättersmiddag samt avsmakning av den senaste whiskyn, Jaktlycka.

Mackmyra Jaktlycka
Vi är fyra journalister på plats, i dessa Corona-tider, och vi får en exklusiv provning av företagets nylanserade whisky – Jaktlycka. En limiterad single malt som släpptes på Systembolaget bara dagarna innan vi landar i Whiskybyn. Mackmyra vill ju gärna sprida svensk natur och svenska smaker ut i världen, vilket man tagit sikte på även den här gången. Årets höstutgåva fokuserar på våra skogar och skatterna i markerna. I samarbete med Grythyttans vineri har man därför skapat en whisky med bärsmak. Grythyttans lingon- och blåbärsvin har lagrats i tunnor som senare använts till slutlagring av Mackmyras whisky. Resultatet är en härlig mix av kryddighet från den svenska eken och bäraromer från skogen.

Mat, vin, dessert och whisky
Vi serveras en alldeles utsökt trerätterslunch, där huvudrättens hjort har jagats av bolagets styrelseordförande Carl Klingberg. Gifter sig såklart utmärkt till det röda Grythyttanvinet Jakt, liksom matchningen av den bäriga desserten och Mackmyras Jaktlycka.


Buteljering i Mackmyras Skogslager
Men hur var det nu då med den världsunika buteljeringen? Jo, den invigdes utanför byns Skogslager, där många av whiskyentusiasterna förvarar sina fat. Med tal av bland annat Magnus Dandanell, en av Mackmyras grundare, musik och den klassiska bandklippningen förklarades det spännande eventet öppnat.

Magnus Dandanell pratar om att cirkeln är sluten i och med denna publika buteljering.
– Vad vi vet är vi det enda whiskydestilleriet i världen som låter fatägarna på det här sättet vara delaktiga i det sista steget på en lång whiskyresa. Från att man skaffat sig ett fat eller flera och lagrat det under flera år med regelbundna avsmakningar – till att kunna tömma sitt fat, fylla buteljerna själv och sätta på de skräddarsydda etiketterna. Det är en unik inkludering i ett magiskt hantverk!
Från fat till glas med egen etikett
Vi journalister får en egen inblick i konsten att buteljera sin whisky, innan den officiella invigningen. Iförda osexiga rockar, handskar och hårnät provar vi på att fylla flaskor med värdefulla droppar och fattar att det verkligen är ett sant hantverk. Vi träffar senare på två kvinnor som tillsammans med några väninnor äger ett fat som de alla har märkt med sina läppstiftsfärgade pussmunnar. 🙂 Många jämför faten med bebisar, som vårdas och växer upp till mogna skatter. Att befinna sig på lagret är med andra ord som att besöka ett väluppfostrat dagis!



Middag med smak av whisky och hockey
Vi provar givetvis massor av whisky under dagen också. Med och utan matchande tilltugg. Det är sanna entusiaster och kännare på plats i Whiskybyn och flera passar på att spontanhandla nya fat. Under kvällen samlas alla inbjudna i byns restaurang, Mackmyra Bar & Bistro, där en av landets bästa grillkockar skapat grymt goda rätter, ackompanjerade av Grythyttans vin samt whisky. Såklart. Som den hängivna hockeymorsa jag är känns det extra kul att hänga med Stig Salming, bror till Börje och sexfaldig SM-vinnare med mera, och snacka både hockey och whisky. En extra bonus på en i övrigt häftig, trivsam, god, unik och uppskattad dag i Mackmyra Whiskyby!






