Smoky Gin med touch av ostron

Jag är på norrländska Knut Bar i Stockholm och provar Smoky Gin, svensk gin med både doft och smak av västkusten. Uppdraget är ett tidningsreportage om och med en av dryckens skapare, Per Schlingmann, och här är lite bakom kulisserna.

Smoky Gin

Först i Sverige med rökig gin

Det är trion Per Schlingmann, Lili Assefa och krögaren/kocken Karl Ljung som, sprungna från tre olika branscher, hittat ett gemensamt intresse för dryck. Gin i synnerhet.

– Karl Ljung och jag lärde känna varandra för några år sedan och det har bland annat resulterat i en feelgoodroman, Familjen Morelli, och nu även en gin, säger Per Schlingmann.

Per och Lili Assefa har under lång tid pratat om att skapa en produkt och ett varumärke inom spritkategorin. I oktober 2020 lanserades Smoky Gin, som försenades några månader på grund av pandemin.

Smoky Gin Per Schlingmann
En av skaparna bakom Smoky Gin, Per Schlingmann, hänger i Knut Bar.

Smoky Nordic Coastal Gin

Per berättar att hans och Karl Ljungs koppling till den svenska västkusten ligger till grund för smaken på Smoky Nordic Coastal Gin.

– Det är mixen av rök och tjära samt doften och smaken av hav som tilltalat oss, och för att addera känslan av västkust har vi jobbat med destillat av ostron. Ostronen har bidragit med en fräsch mineralitet som många med oss gillar.

Att blanda drinkar med rökig gin går hur bra som helst! Vi satte bartendern Nicklas Wallin på prov i baren.

Smoky Gin Knut Bar
Nicklas Wallin, bartender på Knut Bar, in action med en julig drink. Med Smoky Gin i basen.

Snälleröds Destilleri

Jag kommer att återkomma med recept på några drinkar, men väntar in tidningen från tryckeriet först. Till dess får ni frestas av några bilder och ladda upp barskåpet med huvudingrediensen, Smoky Gin, som även har ett drag av Skåne i sig. Det är Snälleröds Destilleri som hantverksmässigt producerar den rökiga, svenska ginen som garanterat kommer följas upp av fler editioner – och övriga spritsorter, om Per Schlingmann får välja.

Smoky Gin Knut Bar
Med smak av hav och jul.
Smoky Gin
Smoky Gin Negroni. Mums.
Smoky Gin Paloma
Paloma – Per Schlingmanns personliga favorit.
Smoky Gin Knut Bar
Såklart smakar man när någon blandar grymma drinkar! Med rökig gin. Och grape, i det här fallet.
Smoky Gin
Smoky Gin Nordic Coastal Gin. Den hittar du här.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.