Sandhäxan bjuder på öl och Grilled Cheese

Sandhäxan, eller sand witch, är den nya snabbmatsfavoriten i Vasastan, Stockholm. Där man gärna köar för en Grilled Cheese, som kommit på plats 23 bland världens bästa mackor! Jag var där och träffade gänget bakom succén.

Sandhäxan Vasastan
Tre av Sandhäxans fyra ägare. Fr v Fredrik Sundberg, Mattias Svensson och William Thorén. Saknas gör Erik “Jerka” Johansson.

Mackor och Pilsner Urquell

Det är en kvartett som äger Sandhäxan idag, och det började med tre vänner som var allmänt intresserade av matlagning. Två av dessa var skådisen Erik “Jerka” Johansson och designern Mattias Svensson, grundare av varumärkes- och designbyrån Söderhavet. Fredrik Sundberg är den tredje vännen.

– Jag är outsidern, säger William Thorén (aktuell i TV4 som en av de tävlande i “Elitstyrkans hemligheter“). Jag var sjukskriven från jobbet på Stureplansgruppen och hade hört talas om Sandhäxan. Efter att ha beställt alla mackor på menyn, provsmakat samtliga och kommit med synpunkter fick jag ta över rollen som kökschef.

Gänget fastnade direkt för lokalen på Gästrikegatan och renoverade och inredde själva med liten budget, men mycket hjärta och känsla. Vägg i vägg finns den lilla och intima Minihäxan, som har abonnerats för många konferenser och efterfester. Trånga sådana, när det var tillåtet.

Gillar du matiga mackor så är det här stället för dig! Är man sugen på ett glas vin finns det både rött och vitt på menyn, men de flesta gillar kombon sandwich/öl. I synnerhet husölet Pilsner Urquell.

En populär och utsökt kombination – Sandhäxan Hot Tuna Sandwich och en kall Pilsner Urquell!

Mackor kända från tv

De smarriga mackorna har blivit tv-kändisar också. Både en och två gånger har Mattias och Erik gjort sandwich för svenska folket genom teverutan och Nyhetsmorgon. Den macka som skapat flest rubriker, och fått många matgäster att sucka av välbehag, är Grilled Cheese No 23. Där 23 symboliserar den plats i rangordningen som den grillade ostmackan placerat sig på – bland världens bästa mackor! Kvibille spelar en stor roll i den kompositionen.

Det finns inte bara ost mellan brödskivorna på Sandhäxan. Några andra populära varianter är Fried Chicken Sandwich (som sägs konkurrera med Grilled Cheese om förstaplatsen), Svampen, Rou Jia Mo Sandwich, Fried Vegan Sandwich och min egen favorit – Hot Tuna Melt. Sjukt goda mackor, som alla är stängda och inte byggda på höjden som många andra. Viktigt att betona, enligt Mattias.

Sandhäxan Vasastan
Ett populärt fönsterhäng på Gästrikegatan.

Förutom era grymma smörgåsar, vad är framgångsfaktorn bakom Sandhäxan? 

– Jag tror att folk känner att vi är äkta. Vi driver inte det här stället som ett företag där pengar är prio ett. Vi drivs av lust och kärleken till mat, utan konstigheter, och det verkar gå hem hos gästerna, säger Mattias och får medhåll av kollegorna.

Läs gärna ett längre reportage om gänget bakom Sandhäxan här. Och testa att göra deras supermacka Grilled Cheese hemma i ditt eget kök. You will love it!

Sandhäxan Grilled Cheese No 23
Grilled Cheese – på 23e plats bland världens bästa mackor!

Sandhäxan

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.