Stellagalan är landets första prisgala för kvinnor inom gastronomi, och har arrangerats sedan 2018. I år är allt annorlunda rent arrangörsmässigt, men syftet och hyllningarna lever kvar. Den 21 september bjöds det därför på inspelad prisceremoni på A House, med inbjuden press och sponsorer på plats på restaurang OMAKA – timmarna innan vinnarna offentliggjordes.
Stellamingel, mat, dryck och värdiga vinnare
Själva prisceremonin ägde rum veckan innan vi möts för mingel. Proffsigt arrangerad på A House i Stockholm och på teveskärmar inför oss inbjudna på OMAKA, där även galans styrelse och arrangörer fanns på plats. Vi bjöds på bubblande cava, öl från bryggeriet och smarriga tilltugg.
Öl och mat på OMAKA
Den alternativa Stellagalan ägde rum på nyöppnade OMAKA i centrala Stockholm. Bryggmästare Hedda Spendrup har skapat och driver bryggeriet/restaurangen ihop med Christian Siberg, finalist och bronstagare i nyss avslutade Årets Kock, och båda hälsade oss inbjudna varmt välkomna. Man vill tillsammans bredda svenska folkets syn på öl och kombinera dryck med spännande smakkombinationer, ofta med influenser från hela världen. Om restaurangen exteriört är en grå, kantig betongklump är interiören betydligt mjukare och varmare. Hedda och Christian har siktat på att skapa ett ställe med vardagsrumskänsla, där man ska vilja hänga dag som kväll. Det har duon verkligen lyckats med!
Stellagala med kvinnor i fokus
Arrangörer och deltagare på plats och i branschen verkar överens om att det egentligen inte borde behövas en gala bara för kvinnor, men konstaterar att den gör stor nytta. Många jobbar i en rätt mansdominerade bransch och lyfts via Stella upp och fram i rampljuset. Inte minst för att bli de förebilder de är, fast många kanske verkar lite i det dolda.
– Vi behöver aldrig leta länge för att hitta kompetenta kvinnor i vår bransch för trots att vi är inne på vår tredje gala känns det som om vi bara skrapat på ytan. Vi skulle behöva ha fler kategorier och hylla många fler kvinnor, säger Anette Rosvall, Stellagalans talesperson.
– Vi tycker det är viktigare än någonsin att lyfta de kvinnliga stjärnorna i branschen detta år, När vi i somras tog tempen på jämställdheten inom gastronomin blev det tydligt att vi behöver fortsätta kämpa för att kvinnor ska få plats.
Nio kategorier, nio Stellavinnare
Stellagalans styrelse består av nämnda Anette Rosvall (trea från höger i bild), Karoline Nordefors, Ida Ström, Anna Antonia Svedberg, Maja Berthas, Ella Nilsson, Anita Lindström och Anna Lind Lewin. Samtliga vinnare var inte på plats på OMAKA, men vi fick se dem alla online. Och här är de nio lyckliga pristagarna (ni hittar eventet på film här):
STELLABAGARE
Moa Brink – Nya Lundbergs, Stockholm.
STELLABARTENDER
Hanna Oscarsson – Cadierbaren, Stockholm.
STELLAKOCK
Elvira Lindqvist – Fotografiska, Stockholm.
STELLAKONDITOR
Frida Leijon – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala.
STELLAMEDIA
Zeina Mourtada – Zeinas Kitchen, Stockholm.
STELLAMENTOR
Maria Pettersson – ordförande i Svenska Kockars förening och lärare på Dackeskolan i Mjölby.
STELLASERVIS
Ilona Freudenthaler- Kungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg
.
STELLASOMMELIER
Emelie Zung Hee Svensson – Restaurang Agnes, Stockholm.
STELLAHEDERSPRIS
Katarina Westlund – Dackeskolan, Mjölby.