Ardbeg whisky i rymden och glaset

Ardbeg kommer med ett stort antal specialutgåvor av sin rökiga och omåttligt populära whisky. Inte bara ibland utan ganska ofta. Den senaste är Supernova – beskriven som ett rymdäventyr för whiskyfantasten.

Ardbeg Supernova

Whisky i begränsad specialutgåva

En supernova är en exploderande stjärna och räknas som en av universums våldsammaste händelser. Så speciellt våldsam är inte Ardbeg Supernova, men man jämför smakupplevelsen med något av en explosion av torv och rök. Det räcker med att sniffa på drycken i fråga så fattar man tanken bakom drycken.

Det är en mix av eukalyptus, mentol och anis blandat med pepparmint och lite sött, som kola, som letar sig upp genom näsan. Hade jag varit förkyld vid första sniffet hade jag garanterat blivit pigg som en nötkärna! Jag tar gärna en droppe vatten i min whisky och gör man det framhävs kolan och torven i Supernova. Smaken är såklart rökig och lite pepprig. Får associationer till vallarboden i fjällen, med inslag av tjära och sot.

Ardbeg Traigh Bhan

Ardbeg Traigh Bhan 19 years old

Inte långt innan rymdwhiskyn Supernova dök upp på hyllorna kom Ardbegs första årgångswhisky på tjugo år, Traigh Bhan “guaranteed 19 years old”. Receptet kommer att justeras årligen och har även den en karakteristisk trärök i tonen, men här utökad med rökt ananas, chilichoklad och paprika också. Och en intensiv smak med rökigt slut.

Masters of Smoke

Att vi svenskar gillar rökig whisky är ingen nyhet. Vi är dessutom osedvanligt förtjusta i just Ardbeg och planen är att vi ska upptäcka rökigheten som en utsökt ingrediens i drinken också. Ihop med andra smaker. Jag var i London i början av sommaren och fick vara med på lanseringen av Masters of Smoke, i regi av Ardbeg.

Ardbeg Masters of Smoke Marie Arpnäs

Whiskydrinkar med smak av rök

Masters of Smoke är Ardbegs skräddarsydda utbildningsprogram för bartenders, med syftet att fördjupa den redan befintliga kunskapen om whiskyns smaker, rökighet och nyanser. Robert Radovic på Liquid Management var en av de bartenders som handplockats för lanseringseventet på Kachette i London, i enlighet med rökens fem smakvärldar – Savory, Wood, Coal, Herbal och Medicinal.

Med start nu under hösten kommer nyfikna, skickliga bartenders att fortlöpande utbildas och inspireras av rökens alla möjligheter för en bättre, godare kundupplevelse i barer och restauranger. Svenskarna ska, näst efter alla utbildade bartenders, lära sig hur man kan låta rökigheten framhäva andra smaker och inte vara rädd för att prova sig fram. Resan mot nya smakupplevelser har bara börjat … 

Robert Radovic Masters of Smoke Ardbeg
Robert Radovic blandar en Bloody Mystery. Med smak av rök, såklart!
Ardbeg Corryvreckan
Rökig whisky, på mer än ett sätt.
Ardbeg Coal ice cream
Under temat Coal serverades svart glass med rökig ton. Riktigt otippat gott!
Ardbeg TEN Masters of Smoke
Ardbeg TEN var en alla Ardbeg-sorter som blandades i glasen under Masters of Smoke´s lanseringsevent i London.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.