Bartenders´Choice Awards 2019

Ända sedan 2010 har bar-branschen uppmärksammats och hyllats med en egen tävling och gala – Bartenders´ Choice Awards. I år var det återigen dags, en regnig söndagskväll i december, i vackra Vinterträdgården, Grand Hôtel i Stockholm. Och hela Nordens top notch bartenders var där!

Bartenders Choice Awards Vinterträdgården
Vinterträdgården, Grand Hôtel i Stockholm, var platsen för årets bar-gala.

Barer i hela Norden prisas

Det som började som en svensk tävling har med åren utvecklats till en mycket större sådan, med tävlande och pristagare från Norge, Danmark, Finland och Island. Och Sverige såklart. Hela Vinterträdgården var smyckad med allehanda barer, drinkar och varumärken samt DJ och massor av branschvänner. Ett generöst drinkband till oss gäster gav den lyxiga möjligheten att få provsmaka många utsökta drinkar och cocktails.

Bartenders Choice Awards Absolut Elyx

Bartenders Choice Awards Plantation Rum

Årets Bartender

Kategorierna är flera och alla nominerade och pristagare fick sin välförtjänta uppmärksamhet och hyllning. Den kompletta vinnarlistan, från hela Norden, hittar du här. Jag bjussar på några utvalda höjdpunkter under kvällen. Bland annat Årets Svenska Bartender, Hampus Thunholm från cocktailbaren Lucy´s Flower Shop i Arnoldshuset i Stockholm.

Årets Best Atmosphere och Best Cocktail Menu

Inte mindre än två gånger fick gänget från populära Häktet Vänster på Hornsgatan i Stockholm gå upp på scenen och höja prisstatyetten till skyarna. Dels vann de kategorin Best Atmosphere, som ju är minst lika viktigt som det som serveras i glasen, och dels Best Cocktail Menu. Glädjen på scenen var “noterbar”, kan man säga.

Bartenders Choice Awards Häktet Vänster
Häktet Vänster, dubbla vinnare.

Best Signature Cocktail

Att vinna pris för årets cocktail måste ju kännas stort och viktigt på en gala som denna. Jag trodde själv att Cadierbaren och deras Whiskypinne skulle kamma hem den titeln, men istället blev det en fusion som vann – Pennegroni. Drinken som skapades av ett önskemål och en slump, då stamgästen Robert Andersson besökte Stranger i Göteborg och ville variera sin beställning, som oftast bestod av Negroni och Pendennis. Bartendern Josefine Thoren skapade spontant en mix av de bägge drinkarna – och Pennegroni såg dagens ljus! En drink som blev så stor och hajpad att den fick eget Instagramkonto, merchandise och massor av fans. Med den vetskapen var det inte så förvånande att just Pennegroni vann titeln Best Signature Cocktail.

Pennegroni
Josefine Thoren är upphovskvinnan bakom årets Best Signature Cocktail, Pennegroni.

Best Cocktail Bar i Sverige

I slutet av kvällen delades priset “Sveriges bästa cocktailbar” ut – till omåttligt populära Tjoget på Södermalm i Stockholm. En titel som de förärats förut, men som mottogs med stor glädje och kramkalas som om det vore första gången. Då ska man ha i åtanke att Tjoget för fjärde året i rad har placerat sig på den prestigefyllda listan ”The World´s 50 Best Bars”. Inte dåligt, och ett motiverande segerargument bara det.

Best Cocktail Bar Sweden Tjoget
Best Cocktail Bar – Tjoget!
Best Cocktail Bar Tjoget
Jätteglada, prisade Tjoget!

Prisad gala med publikrekord

– En helt fantastisk kväll med publikrekord och internationella branschstjärnor överallt. Ett bättre sätt att fira tio år som branschutmärkelse kunde vi inte våga föreställa oss. Ett stort grattis till alla nominerade, vinnarna och hela den Nordiska bar-scenen! säger Jakob Sundin, medgrundare av Bartenders’ Choice Awards.

Åhus Akvavit
Drink med Åhus Akvavit. Jatack.
Coca Cola shot
Ja, det är Coca Cola. Och sprit.

Paragon Bartenders Choice Awards

Stockholms Bränneri
Ännu en aktör som levererade grymma drinkar, med fokus på gin, Stockholms Bränneri.
Min partner in crime på många mat- och dryckesevent, Åsa Larsson på folkofolk.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.