Closer i Culinary Olympics 2020

Det har just varit Culinary Olympics i Stuttgart. Med ett hedrande silver till Svenska Kocklandslaget och ett imponerande guld till Juniorkocklandslaget som slutresultat! Kocklandslagen hade sina sista provlagningar inför detta matlagnings-OS veckan innan avfärd, och vi var ett gäng på plats som fick provsmaka den ”seniora” tävlingsmenyn. I Luxemburg Culinary World Cup 2018 kammade Sverige hem guldmedaljen och trots att det ”bara” blev ett silver fick många av oss på provlagningen känna smaken av guld.

The Absolut Company

Platsen för slutrepetitionen var The Absolut Company i Stockholm. Köket var uppbyggt som en exakt kopia av det kök som Kocklandslaget jobbade och tävlade i på plats i Stuttgart. En fördel för svenskarna, då många andra länder inte haft samma chans att repetera så noggrant och verklighetstroget innan tävlingsstart. Vi välkomnades med en drink baserad på Absolut Vodka, såklart, med Hedda Bruce från Tjoget i baren.

Absolut Vodka drink Tjoget

Närmare mat med svenska råvaror

Under tävlingen, som startade i Stuttgart den 14 februari, utgick vårt svenska landslag från temat ”Closer”, närmare.

– ”Closer” beskriver allt som vi brinner för. Vi vill helt enkelt komma närmare råvarorna, naturen, smakerna, producenterna och källan. Allt i syfte att komma ännu närmare perfektion, berättar Svenska Kocklandslagets lagkapten Fredrik Andersson.

Nu nådde man ju inte riktigt ända fram till guldet, trots att laget uppnått guldnivå i de båda tävlingsmomenten Chefs Table och Hot Kitchen. Domarna bedömde det norska kocklandslaget och dess mat som lite bättre och placerade dem högst upp på prispallen. Det var på det nya momentet med Chefs Table som norrmännen, enligt bedömarna, gjorde lite bättre ifrån sig än Sverige. Juniorkocklandslaget däremot fick guldplaceringar i både Hot Kitchen samt Buffet och lyckades besegra Norge, som hamnade på silverpallen, och trean Schweiz.

Culinary Olympics lagkapten Fredrik Andersson
Lagkaptenen Fredrik Andersson hälsade oss välkomna till The Absolut Company och provlagningen i Stockholm.

Hundra procent choklad på Chefs Table

En imponerande showpiece, som var med på tävlingens Chefs Table, var konditorn Sebastian Petterssons konstverk. En ballerina helt gjord av choklad! Den, liksom alla rätter vi åt och detaljer från arbetet i köket, fick inte fotograferas innan tävling – eller i alla fall inte visas upp innan Stuttgart – men väl på plats lär mästerverket ha förevigats av många beundrare. Ett makalöst konstverk!

Culinary Olympics choklad Sebastian Pettersson

Culinary Olympics choklad ballerina

OS i matlagning

Culinary Olympics är det officiella namnet på tävlingen, som äger rum vart fjärde år, men många kallar det ändå för OS i matlagning. De 36 bästa matnationerna väljs ut för att ställa upp i den prestigefulla tävlingen. Så en silverplats är riktigt bra! Sverige placerar sig alltid högt när det kommer till matlagningstävlingar och i detta nu tränar Sebastian Gibrand hårt inför Bocuse d´Or och EM i Tallinn i vår. Sverige kom tvåa även i VM i Lyon 2019, representerat av nämnde Sebastian.

Men hur såg maten ut nu då? Exakt så här, under den sista provlagningen i köket på The Absolut Company.

Culinary Olympics förrätt
Bakad piggvar med grön ärtpuré och ostronsallad till förrätt.
Culinary Olympics huvudrätt
Till huvudrätt – stekt svensk kronhjort, från Hjo om jag inte minns fel, och en massa andra godsaker. Som paté och en ragu med gotländska linser.
Culinary Olympics dessert
Desserten var en fröjd för ögat! Glaserad hallonmousse med glass och hallonsås, varm kolapaj och hallonmarmelad. Det var många nöjda miner runt bordet kan jag säga.
Culinary Olympics dessert Ludwig Tjörnemo
Här lägger landslagets Ludwig Tjörnemo sista handen vid desserten innan servering.

Drycker till maten

Lagkapten Fredrik Andersson är med och presenterar mat och dryck för oss inbjudna och jag undrar om dryckerna är desamma som de som serveras under själva tävlingen.

– Tyvärr inte. Det är inte alls så noga vad som serveras till tävlingsrätterna på plats, vilket är synd. Men vi har försökt hitta drycker som passar väl till de olika rätterna här på hemmaplan, under provlagningen.

Massolino Barbera d´Alba 2018
Massolino Barbera d´Alba 2018 serverades till kronhjorten.
Dessertvin Kracher Red Roses 2014
För att möta sötman i desserten bjöds det på ett dessertvin i en söt, koncentrerad stil. Kracher Red Roses 2014 från Österrike.
Honey Hunter´s Elixir
Skånsk mjöd, Honey Hunter´s Elixir, är en fermenterad blandning av honung och vatten med mjölksyrebakterier. The Drink of the Gods, som de själva kallar sitt syrliga elixir.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.