Smaka på Melodifestivalen 2020

Äntligen, tycker många. Ånej, i år igen, tänker andra. Men vi älskar ju Melodifestivalen i detta land, även om vissa älskar att inte älska. Nu har i alla fall Sveriges största musiktävling dragit igång enligt tradition och jag har varit i Linköping och hängt på genrepen. Lyssnat på låtarna och snackat mat och dryck med artisterna.

Melodifestivalen

Det är Saab Arena som står värd för årets första deltävling. Alla man brukar träffa i pressrummet är där, Tobbe Ek och Markus Larsson från Aftonbladet, Expressens journalister och fotografer, TT, lokalteve, radio och allehanda andra tidningar, bloggar och sajter. Som vanligt bjuds det på kaffe och kakor. Punkt. Så förvänta er inga mat- och dryckesrapporteringar från pressrummen. Men artisterna bjuder rikligt på sig själva!

Christer Björkman är först ut på scenen och strax därefter kommer artisterna, en och en. Eller i grupp om de är flera. Allt följer ett välregisserat schema och vi journalister klockas under efterföljande intervjuer med artisterna. Ingen klagar, stämningen är god och alla sångare och sångerskor får om och om igen berätta om sina låtar och vad de tror om konkurrensen. Och just då känns det som en befrielse att låta artisterna få beskriva vilken måltid de skulle servera – som matchar låten de ska sjunga.

Robin Bengtsson går all-in med kladdkaka

Robin Bengtsson är tillbaka i tävlingen, efter att stått som slutsegrare i svenska finalen 2017. Han tävlar i år med låten ”Take A Chance”, som bland annat Jimmy Jansson varit med och skrivit.

– Till min låt serveras det ett gott rött vin, ost och några kex. En lätt start som ökar i refrängen och då tänker jag mig något mustigare, som en köttbit eller gryta. Med pressad potatis. Genomgående rött vin till maten. Klimax är desserten och då går jag all-in med något gräddigt. Gärna en kladdkaka och så en avec till kaffet. Take A Chance.

Robin Bengtsson

Sonja Aldén slutar aldrig gå

Sonja Aldén är ett annat välkänt namn i schlagersammanhang. Om man nu får kalla det schlager. Det tvistas en del om det ordet. Men tävlat i musik har hon gjort i alla fall, Sonja. Även i Melodifestivalen. Hon ler brett och blir glad över matfrågan. Svaret känns nästan förberett, för det kommer reptilsnabbt.

– Åh, jag tänker direkt på en lunch som gärna gör till mig själv och andra. En riktig man-tager-vad-man-haver-sallad! Och den är vegetarisk, med ägg, men jag är annars allätare.

– Tricket är att göra allt smått. Allt ska mixas och liksom smälta samman i munnen. Och många, många ingredienser! Det vanliga – sallad, gurka, tomater – varvat med tranbär, jordgubbar, blomkål,  nötter, frön och annat gott som du har hemma. Fint skurna äppelbitar och basilika är jätteviktiga ingredienser och så olivolja, salt, peppar och kokta ägg till det. 

– Min låt heter ju ”Sluta aldrig gå”. Att trots att man har haft eller har det tufft fortsätta ta små steg framåt. Ett kliv i taget. Och därför jämför jag spontant med min Kajsa Varg-sallad. Med små, små pusselbitar bildar man en lyckad helhet.

Till sin sallad dricker Sonja gärna något gott mousserande och gärna alkoholfritt. Bara det är bubblor.

Sonja Aldén

OVÖ gör världens bästa äppelpaj

Jag träffar två glada festivalnybörjare också, rapparna OVÖ, eller Nicky ”Ivory” Osenius Kouakou och Jaouli ”Finess” Akofely. De är inte helt överens om måltiden som skulle matcha deras ”Inga problem”.

– Jag är bäst på mat av oss två, säger Nicky. Och jag tänker direkt på en Biff Wellington med en fräsch melonsallad, pressad potatis och en härlig gräddsås. Och ett glas rött till det. Plus ett trevligt kvinnligt sällskap!

– Jag tänker mer kokt potatis, kontrar Jaouli. Med sprödbakad kalkon, ångkokta grönsaker och dragonkräm. Och gott vin.

– Jag är desserten, säger Nicky och skrattar gott. Eller så blir det äppelpaj som jag gör själv.

– Han är grym på äppelpaj, världens bästa! Och så gör han en jättegod drink som smakar äppelpaj men det får vi prata mer om en annan gång, fortsätter Jaouli.

OVÖ Melodifestivalen

Felix Sandman vill ha löjromstoast och mjölkchoklad

Slutligen får vi några snabba ord med vad som betraktas som en förhandsfavorit, Felix Sandman. Som det gick riktigt bra för 2018 och som hunnit med att skådespela också efter det. Nu sjunger han ”Boys With Emotions” och när vi pratar måltid är svaret raskt.

– Det måste ju bara bli saker jag själv gillar. Så då säger jag löjromstoast som förrätt, och då pratar vi Kalix löjrom samt något med mycket innehåll, som en bra burrata. Till varmrätt blir det spaghetti Vongole och drycken är en flaska gott rött vin.

– Jag avrundar med Marabou mjölkchoklad och det hela får gärna avnjutas i gott sällskap i en stillsam miljö. Sådan är känslan för min låt.

Felix Sandman

The Mamas
The Mamas, som vann förra årets tävling ihop med John Lundvik, står nu på egna ben i Linköping med ”Move”. Och sjunger med power!
Malou Prytz
Malou Prytz bjuder på mycket rök och ljus i sitt nummer. Och en dubbelgångare.
Suzi P
Artisten Suzi P tävlar i Mello för första gången.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.