Pontus Frithiofs Husmanskost i julklapp

Att Pontus Frithiof har många järn i elden vet vi redan. Utöver alla restauranger, catering, gästspel med mera hinner han med att skriva böcker också. ”Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske” heter den nya och 185 recept tunga kokboken, som lär bli en populär, hård klapp under årets julgran!

Pontus Frithiof Husmanskost
Tor Stålhandske (t.v.) och Pontus Frithiof har bok ihop.

Andra boken signerad Pontus Frithiof

Det är under en presslunch på Atelier 23 i Stockholm som vi får premiärklämma på den sprillans färska kokboken. Eller bok och bok – det är mer som en betongbibel sprängfylld med härliga recept och sjukt snygga bilder! Boken är Pontus andra och den första, ”Pontus by the Book” kom ut för 15 år sedan och prisades på flera håll och kanter. Då som nu är det Frankenstein Studio som ansvarar för design och koncept och de aptitretande fotona har även denna gången Pål Allan bakom kameralinsen.

Pontus Frithiof Atelier 23
Smakprover från boken Husmanskost, tillagade på Atelier 23.

Husmanskost med svenska smaker

Pontus berättar att han länge velat hylla svensk, klassisk matlagning, vårt ätbara arv och kulturella skatt och den önskan har legat som grund för boken.

– Vår ambition är att lägga grunden och återinföra klassiska favoriter att tillaga hemma och inspirera kommande generationer att uppskatta husmanskost – som är en lyx både till vardags och fest.

Vi hittar 185 recept som sträcker sig från Skåne till Lappland och kockarnas egna erfarenheter och kunskaper varvas med nordisk matlagningskonst. Det finns något för alla smaker och boken innehåller såväl kött, fågel, fisk och mittemellan som söta bakverk och desserter.

Pontus Frithiof Husmanskost blodpudding
Blodpudding. Vem kunde tro att det skulle smaka så lyxigt?!

356 sidor husmanskost och matinspiration

Boken Husmanskost ska inspirera läsaren, inte bara instruera, och Pontus och Tor delar med sig av personliga matfavoriter och egna tips och råd. Man får följa med på en resa bland äkta, genuina smaker och enkla råvaror som de tycker förtjänar en bättre och mer naturlig plats i de svenska köken.

– Boken har tagit oss tre år att göra, vilket är lite längre än vad vi har tänkt oss, berättar Pontus. Men vi är fruktansvärt stolta över resultatet!

Pontus Frithiof Husmanskost queneller
Fiskqueneller. Alltså hur goda?! Hela bordet suckade av välbehag vid första tuggan.
Skånsk äppelkaka. Klassiskt, enkelt och så gott.

Godaste julklappen i bokform

Vem vill inte ha god, vällagad mat i julkapp? Nu måste du visserligen laga maten själv, men jag lovar att du kommer få massor av inspiration och nya idéer från den här boken! ”Husmanskost – svenska smaker” började säljas i början av december och finns på Pontus alla restauranger, NK i Stockholm och på www.pontusfrithiof.com. 795 riksdaler kostar boken. Och det är mycket mat för pengarna …

Pontus Frithiof Husmanskost Melleruds Heineken

Pontus Frithiof Husmanskost

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.