Gastrotek Zink en okomplicerad kvarterskrog

Gamla Zink har blivit nya Zink. För er som minns några år bakåt i tiden var Zink Grill på Biblioteksgatan omåttligt populär. Då som nu är det bröderna Daniel och Filip Güven som driver Zink-konceptet vidare och har öppnat en hjärtlig och okomplicerad kvarterskrog på Grev Turegatan i Stockholm city. Med start på riktigt nu i november 2019.

– När restaurang Zink Grill stängde var vi säkra på att vi en vacker dag skulle öppna upp dörrarna igen, säger Filip Güven, vd och grundare av Brasserigruppen, och önskar oss välkomna på smygpremiären.

Gastrotek Zink

En bar av zink och grillen i centrum

Vi börjar med en fruktig drink och får oliver och varma popcorn med hyvlad tryffel till det. Löjligt gott! Snacksen kommer att bytas ut efter säsong och humör, men vi som är där uppskattar att det är tryffelsäsong.

Gastrotek Zink popcorn tryffel
Mmm, varma popcorn med färsk tryffel!

Det har tagit två år att starta upp nygamla Zink och den här gången hoppas man att både gamla och nya gäster ska hitta till gastroteket. Köksmästaren är densamma som sist, Joni Germond, men menyn är uppdaterad. Den stora baren av zink är i fokus i den renoverade lokalen, där det tidigare låg en asiatisk restaurang, och grillen får fortsätta vara i centrum.

Gastrotek Zink snacks

Från frukost till kvällsmys eller bus

Vi bjuds på rätter med ursprung och inspiration från världens alla hörn. Som Provence, Toscana, spanska Baskien och Kalifornien. Chark och ljuvligt kött, men även mycket vegetariskt. Man har ett eget herbarium och syrar dessutom sina egna grönsaker. Hit ska man komma från 7.30 på morgnarna och stanna, eller komma tillbaka, för lunch, middag, en drink efter jobbet eller kvällsmingel. Vardagar stänger man klockan 23 och fredag, lördag klockan 01.00.

Gastrotek Zink ost löjrom
Västerbottensost med löjrom. Den tallriken var högt uppskattad!

Variationsrik meny för alla smaker

Menyerna är fyllda med mycket mat och stor variationsrikedom. Man satsar verkligen på att locka alla och gör det smart och gott med allt från den klassiska charkuteribrickan till saltrostad gulbeta, grillad portabello, kalvtartar, cheeseburgare och kvällens långkok. Är du sötsugen finns det en dessertlista med bland annat helbakat äpple, chokladkupol och bruschetta med romkokta plommon, mandelkaka och yoghurtsorbet. Den sistnämnda blir vi serverade, till mångas förtjusning.

Gastrotek Zink kotlett
Fläskkotlett på ben med tre sorters kryddsmör. Joråsåatte …
Gastrotek Zink pommes
Handskuren pommes med örter och parmesan. Gott!

Från Jakobsberg till Östermalm

När Daniel och Filip Güven var sex och åtta år gamla inledde de sin krogkarriär. De hjälpte till på pappas restaurang i Jakobsberg och 2010 grundade de PDF Brasserie Group ihop med Peter Nordin, som var Filips mentor. Bröderna köpte anrika Prinsen av Peter och sedan har det bara rullat på. Det känns som att nygamla Zink lätt kommer att hitta sina gamla stammisar och på köpet få ett helt gäng med nya gäster. Stämningen är familjär, priserna humana och man säger själv att “här pratar vi med mat i munnen, sörplar högt och leker gärna med maten”. Vem vill inte hänga där, tänker jag ..?!

Gastrotek Zink dessert
Bruschetta med mandelkaka, romkokt plommon och yoghurtsorbet. Sött och friskt avslut på middagen.

Gastrotek Zink champagne

Männen bakom Gastrotek Zink, bröderna Filip och Daniel Güven.

Gastrotek Zink vin

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.