Santo på Roslagsgatan har italienskt på menyn

Santo är Stockholms nya italienare. Den intima restaurangen ligger på Roslagsgatan, i samma lokaler som tidigare kvarterskrogen Tarantino huserade. Som var en av vår kungafamiljs favoritrestauranger kan tilläggas. Nu drivet paret Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl Santo som sitt eget lilla Italien, i den svenska huvudstaden.

Santo mortadella

Mortadella, bläckfisk, vin och pasta

Vi retar aptiten med en galet god mortadella, big size, och får rådet att hälla på några droppar balsamvinäger och pressad citron innan vi stoppar skivorna i munnen. Och oj vilken smaksuccé! Har aldrig provat den kombon tidigare, men rekommenderar blandningen varmt. Till mortadellan och den nybakta focaccian dricker vi fräscht bubbel med små, långvariga bubblor, Ferghettina Franciacorta Brut, från den familjeägda vingården Ferghettina. Perfekt mingel- och tilltuggsvin.

Santo Ferghettina Franciacorta Brut

Santo grillad bläckfisk kikärtskräm

Antipasti, primi, secondi och dolci

Första rätten är en grillad bläckfisk med kikärtskräm. Gott, men jag som älskar kryddor hade nog gärna haft på lite mer salt och peppar. Fast det är ju en smaksak. Rätten därpå är långkokt nötkött med bönor och persiljesås. Till vår gemensamma förvåning är rätten kall, dock väldigt krispig och god. Varmrätten tortellini hade behövt lite mer drag och fyllighet i köttbuljongen men pasta är ändå alltid pasta.

Santo tortellini

Franz Haas i glasen och söt avslutning

Vi dricker vin från Franz Haas, vinmakare med sju generationers kunskap och erfarenheter. Väldigt friskt och gott, det vita som jag och mitt bord prioriterat till maten. Den söta middagsfinalen kan jag i vanlig ordning inte uttala mig så mycket om, men jag förstår att den är uppskattad och god. Även den italiensk, så klart, och skapad av ägarparets ena hälft, konditorn Hanna Engerdahl. Vi pratar om tiramisu och semifreddo med smak av pistage.

Santo tiramisu

Santo semifreddo cappuccino
Semifreddo och en italiensk kopp kaffe.

Italien + Sverige = Santo

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för.

Vi får veta att Gabriele Paziani arbetat som kock i hela sitt vuxna liv och har mer eller mindre vuxit upp på farmors och farfars restaurang i Rom. Hanna Engerdahl och Gabriele träffades för 13 år sedan och bosatte sig i Italien, där Hanna utbildade sig till konditor. De jobbade båda på samma restaurang, Rosti, men när paret fick barn flyttade de till Sverige. Och nu har de fått bygga upp en del av Italien, på Roslagsgatan i Stockholm.

Santo Gabriele Paziani Hanna Engerdahl

Santo Franz Haas vin

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.