Mackmyra Vintersol med smak av Portugal

Mackmyra fortsätter att skapa sin populära säsongswhisky. Den här gången är det Vintersol som ska värma oss frusna svenskar under det mörka vinterhalvåret. Whiskyn är ett samarbete mellan Mackmyra, Gävle, och portvinsproducenten Quinta do Vallado, Portugal.

Mackmyra Vintersol

Svensk single malt whisky och portugisiskt portvin

Historien om Mackmyra är vi svenskar väl bekanta med vid det här laget. Eller också är jag partisk, som hängt med i företagets historia ända sedan starten. Jobbade på pr-byrå från och med millenieskiftet och hörde då talas om svensk whisky för första gången. Och det var Mackmyra! Hur väl vi känner till Quinta do Vallado vet jag inte, men det rankas som en av de äldsta och mest välkända vinproducenterna i Dourodalen, Portugal. Vinhuset grundades redan 1716, med samma ägarfamilj nu som då.

Med ton av choklad, vanilj och peppar

Mackmyra Vintersol har till viss del slutlagrats på fat som tidigare lagrat portvin, hos Quinta do Vallado, och har tack vare den kombon fått utsökta toner av choklad, vanilj och peppar. Det peppriga dyker främst upp i slutet, som en liten kaxig eftersmak. I övrigt anar man en mix av denna kryddighet och solvarma russin, lite tropiska bär, den där klassiska kolan och så den rostade eken. Tycker mig också hitta lite ingefära i smaken.

Mackmyra Vintersol Quinta do Vallado

Vintersol istället för glögg

Nu råkar jag vara ganska förtjust i whisky. Inte bara Mackmyra ska tilläggas. Och utan att – kors i taket – ha hunnit smaka årets glögg än så känner jag spontant att ett glas Vintersol gärna får hänga med till årets julbord. Bara doften, med den vaniljlena ekigheten och aromer av kryddor, torkad frukt och lite päronkola, framkallar decemberkänslor. Även om det ännu är typ brittsommar i Stockholm. (Det är många fördelar med att ha vintersportande barn. Inte minst när man jagar snö för autentisk fotografering …)

Mackmyra Vintersol kommer till Systembolaget den 4 oktober. Lagom till Kanelbullens Dag.

Mackmyra Vintersol Quinta do Vallado

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.