Mackmyra kan det här med whisky. Nu är man först i världen med en whisky skapad i ett unikt samarbete mellan Mackmyras Master Blender Angela D´Orazio och artificiell intelligens via Microsoft och det finska teknikbolaget Fourkind. Resultatet stavas AI Intelligens.

Mackmyra, Microsoft och finsk teknologi
Mackmyra AI Intelligens släpps nu i september, de få flaskor som finns kvar och inte förbokats av nyfikna whiskyälskare. Redan i maj presenterades whiskyn på en stor tech-konferens i Amsterdam, och intresset är stort för den här drycken – skapad av finsk teknologi och svenskt hantverk. Ett samarbete som började i Stockholm, där Mackmyras team mötte Microsoft och pratade AI-whisky. Det finska företaget Fourkind, med grundaren Jarno Kartela i spetsen, fick uppdraget att skapa en whisky som med hjälp av data och recept kommer att tilltala flest människor. Mackmyras Master Blender Angela D´Orazio har med sina kunskaper och hantverkskänsla varit högst delaktig i projektet och sett till att resultatet har blivit som man önskat. På kortare tid än vanligt.

Whiskyprovning och besök i Bodås Gruva
Vi var ett gäng journalister från olika delar av världen som sammanstrålade i Gävle, på Elite Grand Hotel, för middag och whiskyprovning. Även där ingick en premiär, då Mackmyra Vintersol ännu inte kommit ut på marknaden. Förväntningarna på kommande dags utflykt, med besök i Bodås Gruva och destilleriet, var stora.

Med doft av whisky i gruvgångarna
Nu har jag varit i Bodås Gruva förut, där Mackmyra förvarar och lagrar sina tunnor med whisky, men det är lika häftigt att åter rulla in med buss 50 meter under jord och vandra runt bland ljuvligt doftande ekfat, fyllda med ädla droppar. Vi bjöds på whiskykuriosa och såklart – Swedish fika med nybryggt kaffe och kanelbullar.

Mackmyra Bar och Bistro
Vi tog del av en mer teknisk genomgång och presentation av AI Intelligens, där Jarno från Fourkind förklarade hur man jobbat med recept och fakta för att tillsammans med Angela skapa den dryck som nu tappats på flaska. Vi serverades vällagad lunch i Mackmyras Bar & Bistro, matchad med olika sorters whisky, och gick sedan en tur i det ultramoderna gravitationsdestilleriet. Skön kontrast till den fuktiga gruvan, och med en bedårande utsikt över halva Gävle.



