Ciderrevolution i bok och flaska på Spritmuseum

Ciderrevolution, din DIY-guide till cider och pét-nat. Det är titeln på en ny bok som nyligen släppts. Författarna Mikael Nypelius och Karl Sjöström offentliggjorde sin boklansering på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm en fredag i maj och givetvis bjöds vi på cider. Helt utan tillsatser.

Ciderrevolution cider pét-nat Mikael Nypelius Karl Sjöström
DIY-boken ”Ciderrevolution” med en komplett guide till cider och pét-nat.

Leve ciderrevolutionen!

Jag hinner få några ord med gotlänningen Mikael Nypelius, bokens ena författare, innan alla inbjudna gäster och ciderälskare rasar in på Spritmuseum. Både han och Karl Sjöström har många års erfarenhet av mat och dryck. De är båda sommelierer och driver gemensamt sitt företag Fruktstereo i gamla hamnområdet i centrala Malmö. Dessutom basar de för Fabriken Furillens restaurang på Gotland, så man kan lugnt säga att vi har att göra med ett par riktiga eldsjälar som nu vill skapa en svensk ciderrevolution.

– Vi gillar äkta varor och vill sprida kunskapen om bra, naturliga produkter. Vi började importera naturliga viner från några vänner i Europa och sedan kom lusten att producera något eget – så vi skapade Fruktstereo.

Cider och pét-nat

Vad är då grejen med Mikaels och Karls cider? Jo, den görs av 100 procent frukt som fått jäsa med sin naturliga jäst och utan tillsatser. De är av uppfattningen att goda trädplockade äpplen lika gärna borde kunna jäsas till en utsökt dryck. Så de har använt sig av sina samlade kunskaper och erfarenheter från vinets värld och gör nu svensk cider – som en hyllning till vår egen frukt. Frukten de använder kommer från allehanda villaträdgårdar och gamla fruktlundar. Äpplen och päron har fått sällskap av bland annat plommon, rabarber och druvor och smaken på drycken är verkligen och äkta och ”vuxen”. Känns spontant som ett utmärkt alternativ till vin och öl på matbordet.

Ciderrevolution naturcider Fruktstereo Spritmuseum

Pét-nat, som är en del av boktiteln, är en förkortning av franskans Pétillant Naturel och står för ”naturligt mousserande vin”. Man producerar pét-nat enligt en metod kallad méthode ancestral som innebär att drycken jäser i flaskan, utan att man separerar fällningen från vinet. Samma sak gäller för cider, som buteljeras innan det fått jäsa ut sin första jäsning. Koldioxid produceras av fruktens naturliga sockerarter och skapar bubblor i flaskan. Och glaset.

Fruktstereo på Systembolaget

Fruktstereo exporterar sin cider till flera länder utanför Sveriges gränser. I samband med skapandet av boken, som ges ut av förlaget Natur & Kultur, tyckte Mikael och Karl att det kunde vara kul om även svenskarna kunde få köpa deras naturcider och man hittar numera flaskorna på Systembolaget. Dock ska det mesta ha sålt slut, enligt Mikael, men den lilla flaskan med det piprökande äpplet har beställningsnummer 33557 på Systemet och kostar 53:30. Definitely Cider, 750 ml, har beställningsnummer 33576 och prislappen är som på ett bättre vin, 163:70. Ifall ni är nyfikna att prova – och vill medverka i den svenska ciderrevolutionen!

Ciderrevolution Fruktstereo cider

Ciderrevolutionen Fruktstereo Definitely Cider

Spritmuseum Ciderrevolutionen cider
Det går alldeles utmärkt att skåla i naturcider! Det konstaterar både Åsa Larsson, folk o folk, och jag under bokreleasen på Spritmuseum.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.