Mingel, mat, musik och magi på Nyköpings Station

Årets, och landets, största musiktävling har avslutats och sammanfattas med ”rätt låt vann”. Men allt är inte bara tävling och repetitioner. Varje stad välkomnar veckans artister och gänget bakom Melodifestivalen med mingel och fest. Efter genrepen och före tävlingen. Följ med bakom kulisserna på en av dessa fester, på Nyköpings Station, med massor av vällagad mat, musik och magi, levererad av Julien Dauphin.

Efterfest Nyköping Station Melodifestivalen
Röda mattan – en självklarhet när det är fest!
Efterfest mingel Nyköpings Station Melodifestivalen
Gamla brandstationen i Nyköping gjordes lite fyndigt om till Nyköpings Station för en kväll.

Välkomstmingel och lokala rätter från Restaurangskolan

När man vuxit upp i Nyköping, och jobbat extra i vårt vackra slott, känns det lite märkligt att årets lokala välkomstfest anordnades i en tillfälligt uppbyggd ”tunnelbanestation”. I vad som förr var stadens brandstation. Ett kul och snyggt tänk och bygge, men som sagt, kanske inte vad man räknar som typiskt Nyköpingskt. Då är slottet, Nyköpingshus, både vackrare och mer exotiskt. Men alla närvarande tycktes älska stället – och maten! ”Det här är nog det bästa stället hittills”, som Andreas Johnson sa. Och han har varit med några år.

Välkomstfest Nyköping Melodifestivalen rotfruktschips champagne
Alla gäster välkomnades med bubbel och en påse salta rotfruktschips och rostade frön.

Ljuvliga köttbullar av kronhjort från Viråbruk

Stadens Restaurangskola och eleverna i årskurs tre stod för den uppskattade maten. Streetfood med stor lokal anknytning. Eller vad sägs om fish and chips Sörmlandsstyle; strömming med granemulsion, picklad rödlök, friterad kapris och potatischips från Sörtorp. Och bakad rotselleri med crème på soja och champinjoner från Vrena Grönt, syrade senapsfrön, örter och potatiskrisp. Själv tyckte jag att skogssvampsoppan med färsbollar gjorda på kronhjort från Viråbruk, med enbärscurd och lingon, var bäst på hela buffébordet! Tätt följd av den sesamhalstrade laxen med äppelsalsa.

Nyköping Restaurangskola Melodifestivalen kronhjort skogssvampsoppa
Fantastiskt goda kronhjortsbollar, som fick sällskap i muggen av en varm skogssvampsoppa.
Nyköping Station Restaurangskola shot kålrabbi Melodifestivalen
Go green shot med kryddigt kålrabbispett.
Melodifestivalen Nyköping Station Restaurangskola Vrena Grönt
Bakad rotselleri med sojakräm och champinjoner från Vrena Grönt.

Magiska tricks med Julien Dauphin

Under kvällen var det flera av oss i festlokalen som kände oss lurade. Av ingen mindre än Julien Dauphin (från grannkommunen Eskilstuna), som 2018 korades till ”världens största magiker på Youtube”, med sina miljontals visningar över hela världen. Han lyckades plocka fram munkar ur håret på låtskrivare, hitta cigaretter i artisternas huvudbonader, få en musikers vigselring att hamna på sin egen nyckelknippa etcetera etcetera. Galet, obegripligt och oerhört uppskattat!

Nyköpings Station Melodifestivalen Julien Dauphin magi
Det finns en orsak till alla miljoner följare av Julien Dauphin och hans magiska tricks i sociala medier. Hur gör karln?!?

Sött och kaffe i tunnelbanemugg

Under kommunernas välkomstmingel är det inga tävlande artister som uppträder. De har repeterat sina bidrag hela dagen och laddar för de fullsatta publikspelningarna på fredagen och lördagen, då allt tevesänds. Men alla var där och alla såg ut att ha en trevlig stund i Nyköpings högst tillfälliga tunnelbanestation. Kvällen avslutades sött, med svartvinbärsmousse och rödbetsmaräng, chokladkakor med rostade pumpakärnor samt macarons med timjan och citron.

Med beröm godkänt, skulle jag vilja sammanfatta hela kvällen – och framför allt skolelevernas hårda arbete med den utsökta maten!

Melodifestivalen Nyköpings Station slarvsylta vildsvin Södermanland
Ännu en delikat rätt på bordet, steamed buns med slarvsylta på sörmländskt vildsvin.
Melodifestivalen Nyköpings Station svartvinbärsmousse dessert
Nyköpings Station och svartvinbärsmousse. Bra kombo.
Chokladkaka Nyköpings Station Melodifestivalen
Rykande åtgång på de söta chokladkakorna med pumpakärnor och apelsin.
Inget kalas utan välfyllda glas!
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.