Med smak av mat i Melodifestivalen

För inte så länge sedan avgjordes kock-VM i franska Lyon. Och vi svenskar korar snart vår egen mästare i musik, via Melodifestivalen. Som vanligt råder det delade meningar – kan man tävla i mat och musik? Jag åkte till hemstaden Nyköping och Andra Chansen för att prata smak. Och låtar.

Nyköpings Arenor Rosvalla Andra Chansen
Rosvalla. Platsen för Andra Chansen 2019 och ishallen där jag själv lärde mig åka skridskor som barn.
Andra Chansen Nyköping artister Melodifestivalen
Hela gänget som tävlar och duellerar i Nyköping och Andra Chansen.

Andreas Johnson tävlar med skaldjusplatå

Vi journalister och fotografer möter de tävlande artisterna under presskonferensen. Jag har varit med om proceduren under många år och tycker lite synd om de tävlande, som om och om igen ska berätta om sitt bidrag, konkurrensen och vad de tror om sina vinstchanser. Så jag rörde om lite i grytan, kan man säga. Och ställde frågan ”om du skulle benämna din låt som en maträtt – vad skulle det då serveras på tallriken?”

– Haha, vad skönt. Den frågan har jag aldrig fått förut! Jag känner spontant skaldjursplatå, säger Andreas Johnson, som ställer upp med bidraget Army Of Us. Det är stort och mäktigt i flera nivåer. Många ingredienser med lite syra från citronen och en klick fet majonnäs. Serveras såklart med vinnardrycken champagne!

Andra Chansen Andreas Johnson Melodifestivalen
Andreas Johnson beskriver sin Army Of Us som en skaldjursplatå.

Arvingarna sjunger om pasta och öl

De goa gubbarna i Arvingarna har med stor framgång tävlat i svenska Melodifestivalen. 1993 vann de finalen med Eloise och har varit folkkära till tusen sedan dess. De är överraskande överens om att bidraget I Do skulle kunna vara en mättande pastarätt.

– I Do är en rätt som man bara vill ha mer av. Något enkelt och gott som alla gillar. Som spaghetti och köttfärssås, säger Casper Janebrink och får medhåll av övriga bandmedlemmar. Lars Larsson är först inne på pasta med tryffel men ändrar sig snabbt.

– Man ska känna matkoma men ändå vilja ha mer. Och segerkryddan är given – massor av parmesan! Musik är fest och då krävs det bubblor. I öl finns det massor av bubblor så vi säger ljus lager, gärna tjeckisk, fortsätter Casper.

– I Do är låten man dricker en god (sch-)lageröl till! inflikar Kim Carlsson. (Vill åter betona att bandet kommer från Göteborg …)

Arvingarna Melodifestivalen Andra Chansen
I Do, eller spaghetti med köttfärssås, framförs av Arvingarna. Som gärna dricker (sch-)lageröl.

Ashes To Ashes i drinkglaset

Anna Bergendahl, som liksom jag är uppvuxen i Nyköping, har precis som Arvingarna vunnit i Melodifestivalen. Nu står hon på scenen bland blommor och träd och sjunger om Ashes To Ashes. Och hon vill likna sin låt med en drink.

– Jag var nyligen i en bar och tipsade bartendern om att göra en Ashes To Ashes-drink. Det ska vara djupa smaker med lite sting, gärna chili. Och en redig spritandel!

Anna Bergendahl Andra Chansen Melodifestivalen drink
Anna Bergendahl skulle gärna dricka en Ashes To Ashes-drink. Med sting.
Anna Bergendahl Melodifestivalen Nyköping
Genrep i skogen för Anna Bergendahl.

Lisa Ajax gillar det enkla

Lisa Ajax sjunger Torn, en känslosam och avskalad låt som gick till Andra Chansen. Trots att den räknades som en av favoriterna i sista deltävlingen. Lika avskalad skulle en maträtt vara om Torn låg på en tallrik.

– Vet inte varför, men jag tänker på torsk. En rätt som känns enkel, okomplicerad men med mycket smak. Gärna med lätta rotfrukter till. Låter kanske som en tråkig rätt, men det enkla och goda vinner alltid i längden.

Lisa Ajax Torn Melodifestivalen
Lisa Ajax sjunger sitt bidrag Torsk. Förlåt, Torn.

Vlad Reiser vill ha lite av allt

Nakna I Regnet heter låten som Vlad Reiser tävlar med. I Andra Chansen-duell mot Nano, som av privata skäl inte deltog i artistpresskonferensen.

– Oj, en maträtt. Den var inte lätt. Men jag skulle säga något som är lite såsigt, spicy, smooth och krämigt. På en och samma gång. En riktigt bra ramen är min spontana tanke. Soppa med härlig blandning av nudlar, proteiner och grönsaker – allt-i-ett. Det är min låt!

Vlad Reiser ramen Melodifestivalen
Nano tillsammans med Vlad Reiser. Vlad som gillar ramen och dansar naken i regnet.

Det är ännu inte klarlagt om man verkligen kan tävla i musik. Och mat. Men vi gör det mer än gärna och jag hoppas kunna återkomma med rapporter från både välkomstminglet i Nyköping – med lovprisad dryck och mat från stadens restaurangskola – och finalen i huvudstaden.

Heja alla! 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.