Cocktails till jul med Hennessy VS Limited Edition 2018

Hennessy är världens populäraste och mest sålda cognac och företaget har över 250 imponerande år på nacken. Jag var med och provade några härliga Hennessy-drinkar på Pharmarium, välkänd cocktailbar på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm, och platsen för Sveriges första apotek år 1575. Anledningen till eventet var Hennessy´s samarbete med konstnären Vhils, eller Alexandre Farto som han heter, och hans design på flaskan Hennessy Very Special Limited Edition 2018.

Hennessy VS Limited Edition 2018 Pharmarium Vhils

Vhils designar Hennessy VS Limited Edition 2018

Det är åttonde gången som Hennessy VS samarbetar med konstnärer och den här gången föll valet på portugisen Vhils, som skapar konst på husfasader, bergväggar, metall, papper, och i filmformat. Hans motto är ”making the invisible visible” och hans verk uppmärksammades på riktigt när ett ansikte som han karvat in i en vägg visades vid sidan av en bild av den kände gatukonstnären Banksy på Cans-festivalen i London 2008. Ett foto där Vihls skapade sitt verk hamnade på framsidan av The Times, och han presenterades kort därefter för Banksy´s agent Steve Lazarides. Sedan dess har karriären rullat på big time med många stora, tunga uppdrag och konstverk. Och nu var det alltså Hennessy´s tur. För flaskans räkning valde han ut några av företagets kännetecken, som Three Stars-emblemet, och återskapade dryckens bärnstensfärgade nyanser genom att experimentera med papper, hetta och syra. (Ljuset i lokalen var inte optimalt för foto. Men ni fattar.)

Hennessy VS Vihls

Hennessy Very Special och ginger

Vi som klev in i den mysiga miljön på Pharmarium, en småruggig decemberlunch, bjöds på tre olika cocktaildrinkar som alla passar utmärkt nu i jul- och nyårstider. Ingefära spelade en av huvudrollerna och vi inledde sittningen med en Valley of Gold, som toppats med champagne och vars glaskant pudrats med ingefärasocker. Utsökt! Vi bjöds på några smårätter till drinkarna också, som friterade lökbollar, grymt god lax och miniburgare med ost. Välsmakande kombinationer och cocktails to die for.

Hennessy Birch & Beer hamburgare
Birch & Beer, med cognac, citron, mix av hjortron, ingefära och humle cordial samt champagnetopp, i sällskap av köttfri hamburgare.
Hennessy Birch & Beer cocktail
Birch & Beer by Pharmarium, med Hennessy och ingefära bland annat.
Hennessy Pharmarium bartender
En av Pharmarium´s duktiga bartenders in action.
Hennessy Craftmans Sour cocktail Pharmarium
En skräddarsydd Hennessy cocktail, Craftmans Sour.

Blanda egna Hennessy cocktails

Det här med cognac och rökiga, gubbiga miljöer lär vi oss är långt från 2000-talets ideal. ”Cognac is just a spirit” och den ska enligt expertisen blandas och njutas av i alla former. Hennessy själva vill att deras drycker ska förknippas med god mat, drinkar och härliga vänner. Jag tar med mig några av recepten och kommer definitivt att bjuda på cognac under jul- och nyårshelgerna!

Hennessy cocktails recept

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.