Grönstedts julcognac XO Noël 2018 och chokladtryfflar

När det lackar mot jul tänker man osökt på klappar, goda drycker, mat och sötsaker. Häromdagen kunde jag pricka av tre av dessa fyra måste-saker på den listan då jag fick en tidig julklapp från Grönstedts, som i år lanserar sin julcognac XO Noël 2018. En dryck som med fördel matchas med hemrullade chokladtryfflar. Den 7 december släpper man drygt tre tusen av dessa halvlitersflaskor på Systembolaget.

Grönstedts Julcognac XO Noël 2018 julklapp

Grönstedts är Sveriges mest sålda cognac

Får jag välja tar jag rent generellt hellre en whisky eller rom som avec än cognac. Men Grönstedts tillhör undantagen och just årets variant, som smakar fruktigt och lite apelsinchokladigt, suddar ut bilden av rökande män med välfyllda glaskupor. Den känns verkligen som den heter, Noël 2018.

Man vill med årets limiterade upplaga förmedla värme och välbehag och uppmanar oss att pausa och ta oss tid att njuta av god dryck, gärna med sött tilltugg och i goda vänners lag. Så himla lämpligt att jag fick smaka dessa droppar när jag hostat i tre veckor och stressen börjat stiga till osunda nivåer. Ta´t lugnt, ta en Grönstedts helt enkelt!

JulcognaJulklapp Grönstedts XO Noël 2018

Julcognac och hemgjorda chokladtryfflar

Grönstedts XO Noël 2018 och choklad är lite av en drömmatchning. Eller sötsaker i största allmänhet, men matbloggaren Linnéa Seidel har skräddarsytt ett recept på chokladtryfflar som passar utmärkt i sällskap av ett glas XO Noël, som även är en av ingredienserna i receptet. Så baka, rulla, ät, drick och njut!

Julcognac Grönstedts XO Noël 2018 chokladtryfflar

Recept på Grönstedts julchokladtryffel

1,5 dl vispgrädde

50 g smör

300 g mörk choklad (minst 70%)

200 g nougat

2 msk Grönstedts XO Noël 2018

100 g hasselnötter + kakao att rulla tryfflarna i

Värm grädde och smör i en kastrull till 75 grader och ta kastrullen från värmen. Finhacka choklad och nougat. Blanda i tillsammans med cognacen och låt chokladen smälta i den varma grädden. Grovhacka nötterna och rör samman allt. Ställ chokladsmeten kallt i minst 2 timmar. Häll därefter kakao på ett fat och rulla tryffelsmeten med händerna till små bollar. Rulla i kakao (pudra gärna händerna med kakao när du rullar så kladdar smeten mindre). Förvara tryfflarna svalt.

Chokladtryfflar Grönstedts XO Noel 2018

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.