Tastin´ France – franska viner på svensk mark

BusinessFrance har bjudit in till provning av allehanda utsökta viner. Novemberdagen är grå, trist och duggregnsfuktig. Men så kliver jag in bakom den tunga porten på Narvavägen i Stockholm och befinner mig bokstavligen i Frankrike! Eller rättare – den Franska Ambassadörens Residens. En imponerande byggnad som tidigare var känt som det Bromska palatset, ett av Stockholms fyra sista privatpalats. Franska staten köpte fastigheten 1920 och det Bromska palatset är fortfarande den franska ambassadörens residens. Och den här dagen fick Frankrikes viner vara i fokus.

Tastin´ France Business France

Rosévin Sas Fahrer Charles Alsace

Röda, vita viner, rosé och champagne

Jag vill inte påstå att jag provade alla viner på plats. Långt ifrån till och med. Men jag hittade några riktiga favoriter. Familjeägda Charles Fahrer bjöd på flera Alsace-viner och i glaset ovan ligger en Pinot Noir 2017 Rosé. Torr och trevlig, men vinnaren i min smak var nog ändå deras Riesling 2016. Tror den skulle passa utmärkt till en god fiskrätt. Sedan blev jag tipsad om ett rött vin från Château Ad Francos. Minns jag inte fel finns det bara några tusen, numrerade flaskor av just dessa Bordeaux-viner och många ville prova deras rariteter. Överlag väldigt trevliga flaskor. Och goda drycker.

Chateaux Ad Francos Bordeaux

Tastin´ France Maison Le Star vin

Stjärnvin från Maison Le Star

Ännu en utställare från Bordeaux, Maison Le Star, bjöd på godsaker på flaska. Le Star ska symbolisera konstellationen av miljoner stjärnor, i jämförelse med Frankrikes enorma utbud av fina viner, och stjärnan ska leda människan rätt och göra valet enklare. Symboliskt och vackert tänkt av Maison Le Stars grundare Guillaume Brochard. Maison Le Star har sex slott, över 600 hektar vinstockar och distribuerar vin till 66 länder. Men idag var det stockholmarnas tur att smaka deras viner.

Don´t worry be Appie

Det fanns inte ”bara” vin och champagne hos Tastin´ France. En spännande avvikare var Appie, cider gjord på hundra procent fransk frukt. Äpplen och päron från framför allt Normandie och Oise i norra Frankrike skördas och pressas till cider, utan tillsatser av socker, färg och vatten. Dryckerna är härligt friska och lätt bubbliga. Som grädde på moset är Appie´s drycker snåla på kalorier – 30 procent färre än öl – och man kan njuta av lågalkoholhaltig rosécider (2,9%), ekologisk päron-ingefära-cider eller L´Extra Brut, med tanninstruktur och en viss bitterhet, 100 procent äpplen och 6,5 procent alkohol. Även den ekologisk.

En väldigt god fransk eftermiddag kan jag sammanfatta det hela. Som gjorde novembermörkret betydligt ljusare för en stund!

Tastin´ France cider Appie

Tasting France Mas Lou Wine Up

Tastin´ France Pouilly

Tastin´ France vin
1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.