Rock’n’Rum när Motörhead lanserar mörk rom

Det är lite av julkänsla att komma in från kylan i Gamla Stan, Stockholm, och sjunka ner i de tunga läderfåtöljerna inne på mysiga cocktailbaren Tweed. Det är vardag kring lunchtid och vi är några få utvalda som får ta del av en exklusiv smyglansering, kombinerad med en god och intressant romprovning. Fokus för dagen är Motörhead och deras Premium Dark Rum, med lansering den 1 december.

Motörhead Premium Dark Rum romprovning Tweed

Romprovning med dryckesexperten Örjan Westerlund

Provningen hålls av Örjan Westerlund, som skrivit flera dryckesböcker och kallar sig själv för en sprithistorieintresserad alldrickare med förkärlek för skotsk whisky, bourbon och öl. Men idag är det rom för hela slanten. Fem olika sorter har vi framför oss, men ingen vet i vilket glas man gömt Motörhead. Vanskligt kan tyckas, då man är rädd att “tycka mindre bra om” dagens huvudperson. Dock gjorde varken vi som var där – eller den aktuella rommen – bort oss.

Alla som har varit på en dryckesprovning vet hur det går till. Man snurrar, sniffar och låter näsan göra första jobbet. Förmånen med att vara på en provning och ha flera glas framför sig är ändå att man verkligen kan jämföra dofter och smaker. Hemma i soffan radar man kanske inte upp fem olika romsorter på soffbordet, men mångfalden visar också bredden. Från den stickiga, mer spritiga sorten till den söta, med toner av russin, arrak och cigarr. Och alla nyanser däremellan.

Motörhead Premium Dark Rum i fjärde glaset

Utan att i detalj gå in på alla fem glas respektive smak och doft har min favorisering av den mörka rommen förstärkts. Den ljusa rommen, som vanligtvis är kolonndestillerad, kallas ofta för kubansk rom. Den behöver inte lagras särskilt länge. Den mörka däremot får sin färg från lagring på ekfat, mellan tre och tolv år – och/eller tillsats av sockerkulör. Den rom som vi får prova har alla olika nyanser och smaker. Själv plockar jag snabbt ut nummer tre och fyra som mina favoriter – och som tur är finns Motörhead i det fjärde glaset!

Motörhead Premium Dark Rum

Motörhead romprovning Tweed

Rockrom från Dominikanska Republiken

Den mörka rommen är inne nu, vilket Örjan Westerlund skriver under på. Motörhead-rommen är just en mörk dominikansk så kallad “sipping rum”, som fungerar som ett utmärkt alternativ till whisky. Serveras ren, rumstempererad eller lätt kyld. Inte iskall. Att det blev en Motörhead rom, trots att gruppens sångare Lemmy Kilmister inte längre lever, beror på ett gemensamt beslut och ett samarbete med svenske Mikkey Dee, som varit bandets trummis i många år. Man har tidigare tagit fram Motörhead whisky, vodka, öl och vin.

– Målet var att skapa en mörk lagrad rom med riktigt hög kvalitet. När vi skapar drycker handlar allt om rock´n´roll, smak och hantverk, säger Mikkey Dee.

Jag bjussar på övriga sorter från provningen, men tipsar mer än gärna om “årets kluckande julklapp”, Motörhead Premium Dark Rum. För den som gillar mungod mörk rom. Släpps på Systembolaget den 1 december och kostar 369 kronor.

Motörhead Premium Dark Rum Tweed Marie Arpnäs

Barcelo Ron Dominicano Tweed

Cana de Emperador rom Tweed

Diplomatico rom Tweed

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.