Häromveckan var jag i Italien. Eller näe, det var jag inte. Jag var i Hammarby Sjöstad i Stockholm, men platsen var nyöppnade Pane Fresco, napolitansk restaurang signerad Paolo Roberto, och middagens huvudperson var Francesco Zonin. Zonin1821 är Italiens största familjeägda vinproducent och deras prosecco är känd och älskad world wide. Vi som var inbjudna, supersommelieren Johan Edström, Terese Cedergren från Foodfolder och jag, fick njuta av kombon utsökta viner och Paolos galet goda mat och sällskap. En måndag i oktober, som kändes som en italiensk helkväll. Med extra allt.
Zonin1821 – generationer av vin med kärlek och passion
Zonins vinhistoria omfattar hela sju generationer. Vår bordskavaljer Francesco är vice vd i företaget ihop med brorsan Michele och tredje brodern Domenico Zonin är vd. Ända sedan 1821 har familjen Zonin varit förknippad med odling av vinstockar och vinproduktion, men det var först hundra år senare som Domenico Zonin tog det riktiga spadtaget för att utveckla familjens vingårdar och därigenom skapa Zonin1821.
Francesco själv är inte vinmakare men han kan sina druvor och drycker. Och man hade lätt kunnat arrangera en ”vem vet mest”-tävling om Italiens historia, med Francesco i ena ringhalvan och Paolo Robert i den andra. Så mycket samlad kunskap och kärlek om och till ett land – och inhemsk mat och dryck! Francesco återkommer flera gånger till att Italien egentligen inte är ett (1) land, förutom när man spelar fotboll, och att olikheterna finns både i klimat, välfärd, mentalitet och inte minst – på tallrik och i glas.
– Man kan åka några mil åt ett håll och äta sig mätt på fisk och skaldjur, tillsammans med lätta, bubbliga viner. Åker man samma sträcka åt andra hållet får du kött och rött på middagsbordet.
Prosecco en utsökt måltidsdryck
Det är ingen slump att vi befinner oss på valda restaurang. Dels har Pane Fresco i Hammarby Sjöstad nyligen slagit upp sina portar. (Så nyligen att alla delar av restaurangen inte var riktigt klara när vi var där. Bland annat ser vi fram emot vinbiblioteket en trappa upp. Och proseccobaren vid kajkanten.) Dels serverar man bara Zonin-viner ihop med de napolitanska rätterna, som Paolo med stolthet berättar om. Att degen till exempel behandlas med stor kärlek och varsamhet för att skapa Neapels huvudrätt – pizzan. Och huvudprincipen i den napolitanska matlagningen är enkel, med fokus på att lyfta fram råvarorna och låta smakerna spela huvudrollen.
Francesco Zonin tittar frågande på mig när jag undrar om det är vanligt att dricka prosecco till måltiden.
– Självklart dricker vi prosecco till maten! Många ser proseccon som en apéritif, vilket är ett utsökt syfte, men den torra, lite nötiga och friska smaken passar alldeles utmärkt till alla rätter på bordet, inklusive desserten.
Njut av Italien i Sverige
Vi njuter av utsökta viner, härlig mat och grymt trevligt sällskap ända fram till stängning. Francesco berättar om planerna på en skräddarsydd kartong med Zonin-viner som bara ska finnas på Pane Fresco, och jag känner mig nästan lite besviken när jag proppmätt kliver ut i Stockholmsluften istället för en gränd i Toscana. Men det går ju att återuppleva känslan av Italien även på hemmaplan. En flaska Zonin Prosecco och en napolitansk pizza är en god start.