Grattis David Lundqvist – Årets Kock 2018

Tävlingen Årets Kock, eller SM i professionell matlagning, har ägt rum för trettiofemte gången och det är nu som matåret inleds på riktigt för vinnaren David Lundqvist. Nytt för i år var platsen för evenemanget, Kungliga Tennishallen, och tiden. Man valde i år att låta de åtta finalisterna tävla i två dagar istället för en. Och som de tävlade!

Årets Kock 2018 Kungliga Tennishallen Stockholm

Guld till David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden

Nu vet vi ju att det var Ältabon David Lundqvist som kammade hem titeln Årets Kock i år. Men vägen dit är lång, vilket de flesta kockar kan skriva under på. David har själv varit finalist i tävlingen både 2015 och 2016 och har sagt att man gynnas av erfarenhet och att ha hållit på i tävlingssammanhang ett tag.

– Jag tog en paus från tävlingen 2017 och i år stod jag som vinnare. Det krävs nästan den mängden av tävlingserfarenhet för att kunna vinna ett matlagnings-SM med så mycket kunnande och kompetens.

Årets Kock 2018 David Lundqvist

Teori, spontana tester och matlagning en masse

De två dagarna i Tennishallen nyttjades till max. Dels av de tävlande såklart, men också av allehanda mat- och dryckutställare. Arla Foods är tävlingens presentatör och hade också golvets största monter, där man bjöd på diverse föreläsningar, paneldebatter och kockdueller. Sponsorer och medaktörer serverade mängder av god, vällagad mat både innan- och utanför entrén och ingen behövde heller gå törstig under tävlingsdagarna.

Foodtruck Pontus Frithiof

Årets Kock Spring Wine & Spirits

Två dagar av matos, kunskap och nervositet

Det är lite speciellt att gå på en stor matlagningstävling. Som Årets Kock och Bocuse D´Or. Sportnörden i mig ser likheterna med både de tävlande och publiken, men bredden är ännu inte lika stor utanför kockkretsarna och jämför man den svenska publiken med hejaklackarna från många andra länder är vi ganska blygsamma. Ändå hade publiken i Tennishallen försetts med visselpipor, så stämningen vid tävlingens slutmoment var hög!

En kort sammanfattning av årets tävling börjar på våren, då 32 bidrag valdes ut av en kvalificerad kockjury. En kvaltävling ägde rum innan midsommar och även den hölls i dagarna två. Dag ett halverade man antalet tävlande via ett teoriprov, råvarukännedom och upplagning av det bidrag man skickat in till tävlingen. Dag två minskades de 16 tävlande till åtta finalister, som alla fått sin hantering av råvaran bedömd liksom upplagningen av en maträtt baserad på en hemlig råvarukorg.

Årets Kock finalister
De fyra finalisterna som gick vidare till finalen i Årets Kock. Fr v Martin Moses, vinnaren David Lundqvist, Magnus Persson och Ludwig Tjörnemo.
Årets Kock jury kockar smak
Juryn smakar ett av tävlingens spontanmoment – majonnäs.

Sveriges kockelit på en och samma plats

Gillar man kockar är Årets Kock the place to be. ALLA var där under årets matlagnings-SM! Prins Carl Philip sitter dessutom i hedersjuryn, tillsammans med juryns ordförande Stefan Karlsson (Årets Kock 1995) och följde med stort intresse både arbete och färdiglagat resultat under tävlingen. Första dagen ägnade kockarna nio och en halv timme åt att laga sin tränade rätt, med kyckling som huvudråvara, varvat med flera hemliga tävlingsmoment. Som att vispa majonnäs inför publik och en smaksäker jury.

Årets Kock Prins Carl Philip Stefan Karlsson juryordförande

Finaldagen ägnades åt lammkött, men även hummer och pilgrimsmussla. Hela tävlingen har varvats med teknik och teoriprover och slutvinnaren, det vill säga 33-årige David Lundqvist, har förutom titeln och äran belönats med en prischeck på en kvarts miljon kronor, vinnarrock och mängder med matlagning, teveframträdanden samt allehanda gästspel under kommande år. Och alla matglada år efter det, med eller utan tävlingar på agendan.

Än en gång grattis David Lundqvist, Årets Kock 2018, och grattis Grand Hôtel Saltsjöbaden – inklusive alla hotellgäster som får äta Davids prisade mat!

Årets Kock godsaker

Årets Kock Niklas Ekstedt Pia Bendel
När Niklas Ekstedt inte sitter i kockjuryn minglar han med Pia Bendel, Restaurangvärlden.
Årets Kock 2015 Thomas Sjögren
Thomas Sjögren blev Årets Kock 2015 och syns även som en av de tävlande kockarna i Kockarnas Kamp på TV4.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.