Skördefest på The Winery Hotel

Jag har varit här förut många gånger och jag kommer garanterat att återkomma igen. Det blir lätt så när man bor granne med ett vinhotell, som dessutom är både snyggt, väl genomtänkt, unikt och oerhört populärt – inte bara bland oss svenskar. The Winery Hotels coola takbar med pool lockar gäster och skapar recensioner från när och fjärran, men den här helgen var inte rooftop bar i fokus – det var tio ton vindruvor från Toscana!

The Winery Hotel vindruvor Toscana

Toscana möter Solna

Det sjuder av aktivitet på hotellets baksida, denna ljumma fredagsmorgon i september. Mängder av röda backar, fyllda till brädden med färska druvor, har färdats i kylrum från Toscana, Italien, till Solna och The Winery Hotel. Det är tio ton vindruvor som ska rensas och pressas till juice – och så småningom gotta till sig för att resultera i rött vin och rosé. Hotellets vd och managing director, Claes Anerud, är aktiv i hela processen och berättar att man till sin hjälp har elever från hotell- och restaurangskolor.

– Just idag är här en klass från Hudiksvall. Hela konceptet att bjuda in dessa elever har visat sig väldigt lyckat. De får en unik endagsutbildning om vin, föreläsningar och besök i vineriet samt en sådan här bonusdag – en riktig skördefest som om vi vore på en vingård i Italien! berättar Claes samtidigt som han plockar bland druvklasarna.

The Winery Hotel Claes Anerud

– Det är två sorters druvor som vi fraktat hit, Sangiovese och Cabernet Sauvignon. De plockades i måndags och kom hit sent igår kväll (torsdag; reds anm.). I det här skedet gäller det att vara snabb och rensa bort löv, mögelangripna druvor och smådjur, och få ner allt i avstjälkningsmaskinen – innan jäsningsprocessen drar igång.

The Winery Hotel Skördefest druvor

The Winery Hotel Skördefest pressa druvor juice

Guidad tur i vineriet, mat och shopping

Hotellet har ju egen vinproduktion och det är där dessa tusentals kilon druvor förvandlas till vin. Vill man ta del av hantverket bakom vinet kan man gå en guidad tur i vineriet, som är öppet varje måndag och fredag klockan 18.00 samt klockan 17 på lördagar. Just denna skördehelg var vineriet av extra stort intresse, och många har fått upp ögonen för hotellets eget vin, Winery Red. The Winery Hotel har även en välsorterad butik där man kan handla allt från choklad, lakrits, vindoftljus, vin(!)gummi, böcker och olivolja till allehanda vintillbehör. Perfekt presentshop för vinälskaren!

Rent generellt är hotellet vid kungliga Brunnsviken väl värt ett besök. Inte bara då man bjuder på skördefest utan kanske framför allt för att smaka på resultatet av dessa skördar. Med hjälp av de italienska druvorna och arbetsinsatsen på svensk mark kommer The Winery Hotel att framställa hela 8 000 flaskor vin per år!

The Winery Hotel gift shop butik

The Winery Hotel Winery Red

The Winery Hotel Wine Harvest Festival skördefest

The Winery Hotel lunch mat vin

The Winery Hotel Fiat entre

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.