Bank Hotel är Stockholms nya vattenhål

Bor man inte i Stockholm har man kanske inte koll på alla nya hotell som poppar upp. Och de börjar bli ganska många nu. Men vi misstänker att det senaste tillskottet på hotellkartan kommer att locka gäster från hela världen. Åtminstone är inspirationen till Bank Hotel hämtad från världens alla hörn, och Stureplansgruppen har plockat med sig minnet av  flertalet övernattningar och vistelser på vackra, coola platser på jorden – för att skapa ett boutiquehotell med en internationell och tidlös känsla. På Arsenalsgatan 6 i Stockholm city, granne med auktionshuset Bukowskis och Nybroviken.

Bank Hotel restaurang Bonnie

Restaurang Bonnie´s, Papillon och Sophie´s Bar

Bank Hotel öppnade för allmänheten den 22 augusti, men i egenskap av press var jag där veckan innan och provsmakade maten, dryckerna och insöp atmosfären. Självklart tittade vi på rummen också. Namnet Bank Hotel kommer från 1900-talets början, då byggherren Bankaktiebolaget Södra Sverige byggde det pampiga huset och med flera olika banker innanför väggarna genom åren. Restaurangen Bonnie´s  har också kopplingar till bankvärlden, eller i alla fall namnet som man lånat av det ökända bankrånarparet Bonnie och Clyde. Maten är inspirerad av Europas kuststäder och man lägger stor vikt vid personlig service – till frukost, lunch och middag. Niclas Ohlsson är Guest Relations-ansvarig inom Food & Beverage på Bank Hotel och han kan det här med service, mat och goda drycker. Vinlistan bär Fredrik Horns namn, välkänd sommelier från bland annat Frantzén och Oaxen Krog och Carolina Westerlund är hotellets restaurangchef.

Bank Hotel Bonnie´s mat vin

Hotellet har två barer och den ena öppnar senare i höst, Sophie´s Bar. Ett välkänt namn bland många av oss som festade på Stureplan under sent 90-tal, tidigt 2000-tal. Papillon har redan öppnat och i den eleganta baren, med fjärilar på heltäckningsmattan, kan man slå sig ner med en klassisk drink eller en modern, alkoholfri variant i glaset. Papillon ska med sin marmorinredning, mahognyväggar och nämnda matta ha inspirerats av bankdirektörens personliga kontor.

Bank Hotel Papillon bar

Bad och svit med utsikt över takåsarna

Hotellrummen är många till antalet, 115 stycken, för att vara ett boutiquehotell. Stureplansgruppen, som ligger bakom satsningen, menar att det efterfrågas fler exklusiva boutiquehotell – i världen och Stockholm. Man vänder sig till en mer selektiv målgrupp som vill bo centralt men inte för stort – och där man känner sig hemma. Personlig service är ledord som man ofta återkommer till och som återkommande hotellgäst ska du till och med kunna lämna dina personliga tillhörigheter till nästa besök.

Bank Hotel sovrum

Bank Hotel svit utsikt

Vi kikar på några av rummen, som alla utstrålar värme och exklusivitet. Materialen hämtar inspiration från naturen med sten och trä i softa nyanser. Allt är skräddarsytt för respektive rum, från konsten på väggarna till kuddar, täcken och tyger. Badrummen är oerhört läckra och några har utsikt över Stockholms takåsar. Namnen bakom interiören är två välkända svenska inredningsstylister, Ida Lauga och Lo Biurlf. Vill man bo lite “extra allt” kan man boka en av de åtta sviterna, eller slå ihop två sviter till en. Men vill man ha en jättesvit med takterrass kostar det, 26 000 kronor närmare bestämt.

Bank Hotel badrum rooftop view

Bank Hotel badkar

Konst uppåt väggarna på Bank Hotel

På Bank Hotel har man fokuserat stort på konst. Precis som en hotellvistelse tycker man att konst är en källa till upplevelse, och sådana upplevelser vill man att gästerna ska ha fått med sig när man checkar ut. Som man säger själv; “Konst har den unika förmågan att föreställa sig det hittills osedda och otänkta. Den gör oss öppnare och mer reflekterande. Smartare helt enkelt”. Om hotellets konst gör oss smartare låter vi vara osagt, men vi ser många vackra, coola, häftiga målningar på väggarna. Och vi hör någon nämna att konstbudgeten ligger på 15 miljoner kronor.

Bank Hotel konst art Mary McCartney

Bank Hotel art konst Ajarb Bernard Ategwa

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.