Skärgårdsvåfflan – en sörmländsk delikatess

Har ni inte redan varit i den sörmländska skärgården och ätit våfflor – då får ni skynda er! Populära Skärgårdsvåfflan har öppet under högsommaren, från midsommardagen och två månader framåt, sju dagar i veckan. Kommer man som vi vid lunchtid får man räkna med långa köer. Framför allt om man beställer en matvåffla. Men jag lovar att det är värt det! Och då gillar jag egentligen inte ens våfflor.

Skärgårdsvåfflan dessert våffla Oxelösund skärgård

Belgiska våfflor i Oxelösunds skärgård

Det är andra gången som jag tar en tur till barndomens trakter och njuter av vacker skärgård och några ljuvliga våfflor i Oxelösund. Första gången var för ett par år sedan, då jag även fick träffa ägarna till Skärgårdsvåfflan, men nu var jag “bara turist”. Serveringen öppnade 2014, på halvön Femöre i Oxelösunds skärgård, och det röda Q-märkta huset har stått på platsen sedan början av 1900-talet då det under många årtionden användes som barnkoloni. 2005 flyttade Boda Borg in sin verksamhet med aktiviteter och boende för skolklasser under höst- och vårterminerna. Skärgårdsvåfflan hade öppet 40 dagar under sin första säsong – och lockade till sig mer än 30 000 våffelsugna gäster! Succén var ett faktum. Långt över de sörmländska gränserna.

Skärgårdsvåfflan Q-märkt hus Oxelösund Boda Borg våfflor

Mat- eller söta dessertvåfflor

Variationen och utbudet är enormt på Skärgårdsvåfflan! Du kan välja en söt och smarrig dessertvåffla, helt efter eget tycke och smak med utvalda tillbehör, eller någon från den fasta, dagliga menyn. Monday Monkey är en belgisk chokladvåffla med gräddglass, banan och Nutella, Tropical Tuesday utsmyckas med glass, ananas, passionsfrukt, mangosås och kokos och när vi ändå håller på – varför inte slå till med en chokladälskares dröm; Chocolate Friday, som är en brungräddad chokladvåffla med brownie, glass och chokladsås!

Skärgårdsvåfflan dessert glass grädde hallon söt

Bad, öl och egen skärgårdsbrygga

Är man hungrig beställer man en matig Langosvåffla med handskalade räkor, svensk löjrom, creme fraiche, dill och rödlök. Eller en Medelhavsvåffla med lufttorkad skinka, tomater, fetaostkräm, oliver, ruccola och lök. Totalt åtta lunchvarianter finns på menyn och är man törstig kan man välja alkoholfri Pale Ale från Nils Oscar, mikrobryggeriet i grannkommunen Nyköping, svalkande fläderdryck från Lasätter gård utanför Nyköping och såklart eget vatten på flaska. Man tar sig till Skärgårdsvåfflan med bil, cykel eller båt. Platsen har egen brygga och en liten sandstrand med flamingos till låns. Skärgårdsvåfflan är en riktigt pärla för alla som tycker om att äta gott, utan stress, i osedvanligt vacker miljö!

Skärgårdsvåfflan hus bad Oxelösund flamingo

Skärgårdsvåfflan ute kök våfflor skärgård

Skärgårdsvåfflan Nils Oscar öl Fläder vatten

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.