Château Minuty trycker på startknappen för årets rosésäsong

Blir man bjuden på rosémingel på Djurgården i Stockholm vet man att sommaren är nära! Djurgårdsbrunn Bar & Restaurang har haft celebert besök av Francois Matton, ägare av Château Minuty, som med stolthet presenterade årets rosé – M de Minuty Limited Edition, i samarbete med den populära amerikanska konstnären Ashley Mary. Samma härliga vin som svenskarnas favorit M de Minuty, men med ett yttre som skapar ha-begär!

Rosé – a way of life

Jag var först på plats på eventet och hann prata med Francois Matton innan lunch och allmänt mingel. Han har besökt Sverige många gånger, vi svenskar dricker lika mycket Minuty som fransmännen (!), och pratar med förtjusning om vårt land. Och Båstad.

Francois Matton M de Minuty Ltd Edition
M de Minuty Ltd Edition Ashley Mary

– Château Minuty är ett familjeföretag med drygt 80 år på nacken. Idag samarbetar vi med 100 länder och jag siktar på att besöka dem alla, säger Francois och skrattar.

Ashley Mary designar M de Minuty

Han berättar om årets nyhet, M de Minuty Limited Edition, där man ville ha en ung konstnär som skulle få skapa sin bild av vinet i flaskan – på flaskan. Valet föll på konstnären, illustratören och designern Ashley Mary, som verkar i Minneapolis, USA.

– Ashley Mary hade aldrig lämnat USA tidigare men vi ville ha henne en vecka hos oss i Provence, för att samla intryck av platsen och vinet. Så hon kom till Château Minuty och tog till sig allt hon såg, drack och doftade och skapade därefter dessa minnesbilder för flaskans räkning, väl på plats i Minneapolis igen.

Francois är övertygad om att flaskan kommer göra stor succé på de svenska dukade sommarborden. Och då flaskans vackra mönster inte sitter på någon avtagbar etikett utan direkt på glaset, kan den leva vidare som blomvas eller smäcker vattenflaska. Det omtyckta innehållet har en torr och frisk smak, med toner av hallon, smultron, vinbär och lite örtighet. Passar utmärkt som mingeldryck eller till grillad fisk, kyckling, sommarsallader, skaldjur – eller varför inte sushi.

Minuty rose wine Provence

Château Minuty 281

Vi bjöds på ytterligare godsaker från Minuty. Minuty Prestige, utsökt till fräscha sommarrätter inklusive kött, Minuty Rosé et Or som kallas ”husets stolthet” med strukturen hos ett vitt vin och aromer från ett rött vin. Dessutom smakade vi på ”dyrgripen” i sammanhanget, Château Minuty 281 (399 kronor). Denna vackra flaska, som ska ha skapats av designern bakom Veuve Clicquot-flaskan, har fått sitt namn av den blå Pantone-färgen 281 som även illustrerar Medelhavet och den blå himlen. Många rankar detta nästan genomskinliga rosévin som en riktig höjdare, med doft av vit frukt, persika, melon samt blodapelsin. Fyllig fruktsmak med en eftersmak som varar länge. Kändes som hela lunchbordets favorit, utöver dagens huvudperson, M de Minuty Limited Edition!

Vill man skaffa sig en av de 8 000 flaskor M de Minuty Limited Edition som släpps på den svenska marknaden är det Systembolagets beställningssortiment som gäller (art nr 75180). Samma sak gäller Château Minuty 281 (art nr 73593) och Minuty Rosé et Or (79355). Minuty Prestige (79353) och klassiska M de Minuty (2590) hittar man dock i det fasta sortimentet.

Chateau Minuty rosé vin

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.