Gotländsk blixtvisit med smak av lager

Är man halvgotlänning, som jag, tar man gärna alla tillfällen att besöka favoritön – vinter som sommar. Förra veckan var jag dock där av en sorglig anledning. Ett sista farväl och begravning av en älskad faster. Men det var trots allt en fin vistelse, och det slumpade sig som så att det precis i den vevan släpptes en sprillans ny ölsort från Gotlands Bryggeri, Wisby Lager. Den ville jag såklart höra mer om, och ställde Tobias Leander mot väggen.

Ny ölsort från Gotlands Bryggeri, lanserad i mars 2018 – Wisby Lager.
Wisby Lager – hur kompletterar den ert övriga sortiment?
– Vi har en klassisk pilsnerstil i portföljen och har genom åren gjort lite olika mer klassiska lageröl som Källartrollet och Visby Mörk.

– Intresset för en lite mer tillgänglig lagerstil som ändå har en tydlig särskiljande smakkaraktär har varit på tapeten ett tag nu, och det är där produkten passar in. Tillräckligt med karaktär för att vara intressant men ändå inte smakmässigt uteslutande, den så kallade ”moderna lagern”.

De lite fruktigare tonerna, vad skulle du rekommendera för tilltugg till det?
– Den har lite toner av röda bär som passar utmärkt till svensk husmanskost, men har visat sig vara väldigt mångsidig när vi själva testat hemma till olika rätter.

Wisby Lager är inte så alkoholstark (4,7%) – vilken målgrupp tror ni frestas av Wisby Lager?
– ”För den som vill njuta av en öl” är målgruppen vi brukar leta efter.

– Efterfrågan av lite alkoholsvagare alternativ är stor då man vill kunna njuta av en öl vid flera tillfällen utan så hög alkoholbelastning.

Öl från Gotlands Bryggeri – kan man känna smaken av kalksten, rauk och after beach där?
– Det är nog mer om man vill fantisera om de smakerna. Den nya designen på Wisby-produkterna har fått en färgskala som för tankarna till Gotland och tonen har lite mer gotländskt lugn och pondus.

Hur njuter man bäst en Wisby Lager?
– Genom att dricka den.

Är ölet gjort på ön ..?
– Jo, om du gick förbi på morgonen såg du kanske flaskor genom fönstret som vi tappade igår. (Och ja – jag var där på S:t Hansgatan och kikade in.)

– Vi har som bekant inte tillräckligt hög kapacitet i Visby, men allt utvecklas och lanseras här. Sedan får vi flytta dem när det blir för stort. Vi håller även på att projektera ett större bryggeri för att kunna öka vår kapacitet på ön.

Visst stämmer det att Wisby Lager hade premiär nu i mars?
– Stämmer bra, vi har smugit igång den på några krogar i början av mars och nu finns den tillgänglig att beställa på Systembolaget.

– Den har artikelnummer 84923-03 och vi har valt att packa den i 12-pack, då det är krav på att beställa hela kollin på beställningsortimentet.

Jag hann aldrig provsmaka Wisby Lager själv under min blixtvisit i Visby. Men jag hann njuta av en Wisby Pils och en grillad smörgås på mysiga H10 Bar & Café på Hästgatan, innan flyget lämnade Gotland för Bromma och fastlandet.

Gotländsk öl i Visby såklart!
Macka med utsikt över Hästgatan och Kränku på H10 Bar & Café.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.