Jullunch med OP Anderson på Restaurang Nationalmuseum

Julen kom tidigt i år. I alla fall i form av en utsökt jullunch i början av oktober, där Restaurang Nationalmuseum i Stockholm var platsen, Fredrik Eriksson lagade maten och OP Anderson bjöd på snapsen.

Jullunch Restaurang Nationalmuseum
Dukat för jullunch med snaps på Restaurang Nationalmuseum.

Fyra rätter med passande snaps

Krögaren och kocken Fredrik Eriksson, som till vardags driver både Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, hälsar oss alla välkomna till en fyrarätters jullunch med tillhörande snaps. Han och Altia och OP Anderson har samarbetat förut och när Restaurang Nationalmuseum invigdes för två år sedan tog Fredrik fram “husets snaps”, OP Björk, ihop med Aquavit Master Blender Jonas Odland och Bodil Stigsdotter. Bodil är för övrigt landets enda snapssommelier. Cool titel!

Jonas Odland Fredrik Eriksson
OP Anderson i gott sällskap av Jonas Odland och Fredrik Eriksson.

Ihop med Arla och Kvibille Mejeri tog man även fram en egen ost, OP National Cheddar.

– En bra ost känns som a och o både i köket och i maten. Äter du en ostsmörgås här på Nationalmuseum så är det med skivor av den här osten, säger Fredrik Eriksson och tillägger att detsamma gäller för alla osträtter.

National Cheddar OP Anderson
Restaurang Nationalmuseums egen ost, National Cheddar, ihop med OP Anderson.

Restaurang Nationalmuseum och Corona

Nationalmuseum renoverades i flera år och arbetet med restaurangen gav resultat. När platsen nyinvigdes var det en långvarig succé och köerna ringlade långt ut på gatan och snuddade i princip vid Grand Hôtel.

– Det var overkligt hur populär vår restaurang var redan från dag ett. Vi upplevde en vardag först efter ett år, sedan kom vintern och därefter Corona. Pandemin drabbade oss, liksom många andra, hårt och vi gick från en personalstyrka på 26 personer till sex, som vi är än idag, säger Fredrik Eriksson.

I mitten av juni öppnade portarna till museet igen och då var det långt ifrån någon rusning. Få turister och ortsbor, men nu hörs sorlet igen. Fredrik säger sig ha en positiv känsla framåt och helgerna börjar bli starka. En storhelg som många ser fram emot, även om årets variant troligen blir annorlunda, är julen. Det är den som spelar huvudrollen under vår lunch, liksom det som serveras på faten och i glasen.

OP Anderson julsill
En förrätt med sill, citron och gurka matchas fint med OP Björk.

Aquavit Master Blender Jonas Odland kan sin snaps

Det här med snaps är ett väletablerat svenskt fenomen. Bland annat. Men är vi verkligen så himla duktiga på snaps som vi tror? Aquavit Master Blender Jonas Odland vet att vi ännu har mycket att lära om konsten att dricka snaps.

– Många missar det här med alkoholen som smakbärare. Går man bakåt i tiden var det mer förståeligt att man svepte sin snaps så snabbt det bara var möjligt, då man ogillade smaken av finkel. Dessutom serverades den näst intill djupfryst, vilket också dödade mycket av smaken, säger Jonas Odland.

– Idag är snapsen ett rent och finkelfritt hantverk med fantastiska kryddningar, så den optimala smakupplevelsen får man genom att smutta på snapsen till maten. Inte svepa den, och inte lägga den i frysen innan servering. Kyld, men inte iskall bör snapsen vara för att komma till sin rätt.

OP Anderson Julaquavit
Den lite mer kraftfulla OP Julaquavit matchar rätten med kavringkrispet alldeles utmärkt!
Petronella Julsnaps
Till den fräscha, gröna rätten med spetskål serveras med fördel Petronella Julsnaps, med smak av äpple och pomerans.

Herrgårds Julsnaps en nyhet

Vi blir bjudna på en nyhet också. Eller två om vi ska vara korrekta. Restaurang Nationalmuseum har inför årets jul tagit fram en speciell revbensrätt med apelsin. Den får sällskap av OP Andersons nya Herrgårds Julsnaps, som även den har smak av apelsin samt lånad kryddsprit från Blossa glögg. En grymt god kombo och vi tar alla med oss lärdomarna om mat och snaps i kombo från årets första jullunch.

OP Herrgårds Julsnaps
Årets flytande nyhet, med smak av apelsin och glögg, är Herrgårds Julsnaps.
Revbensspjäll Herrgårds Julsnaps
Ny rätt på Restaurang Nationalmuseum, revben med touch av apelsin, paras med fördel med nyheten Herrgårds Julsnaps.
OP Anderson
En kvartett av kryddiga godsaker, alla signerade OP Anderson.
Fredrik Erikson
Restaurang Nationalmuseums Fredrik Eriksson.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.