Silver till Sverige i Bocuse d´Or

Wow – vilken final på årets kock-VM i Lyon! Och vilket resultat. Vi nordbor kan stolta slå oss för bröstet och konstatera att är det något vi är bra på så är det att laga mat! När Bocuse d´Or 2019 avgjordes i Lyon, Frankrike, den 30 januari så hamnade Sverige på en imponerande andraplats. Danmark vann sitt andra guld i tävlingen, Norge kom trea och Finland la beslag på fjärdeplatsen. Grymt jobbat Norden!

Bocuse d´Or final Sverige Danmark Norge
Duktiga så in i Norden! Guld till Danmark, silver till Sverige och brons till Norge.

Ett kock-VM att minnas

Sverige tävlade med sina båda rätter under den andra tävlingsdagen och man måste  imponeras av dessa professionella kockars hårda arbete och in-i-minsta-detalj-slit. Fem och en halv timme får man på sig att laga och finputsa den kalla rätten, i år en chartreuse, och det varma fatet med årets utvalda kalvrätt. Timmar på golvet med hela världens pressmänniskor, kockar och andra aktörer i princip hängandes över köksbänkarna. Psyket måste med andra ord vara på topp under en sådan här tävling och det svenska teamet, bestående av kocken Sebastian Gibrand, hans commis Gustav Leonhardt och coachen Tommy Myllymäki, såg inte ut att ha några som helst problem på den fronten.

Bocuse d´Or Sebastian Gibrand
En fokuserad Sebastian Gibrand med glimten i ögat.
Bocuse d´Or Sverige chartreuse
Svenska bidraget, den obligatoriska chartreusen, strax innan juryns provsmakning.

Revanschsugna svenska kockar

Att få ett silver i världens mest prestigefyllda tävlingar för kockar, där hela 24 länder deltar, är galet bra. Trots det var det inga jättenöjda miner på golvet, strax efter att de tre topplaceringarna blivit offentliga.

– Man vill ju vinna, så är det. Vi kom hit för att ta guld och blev det inte i år får det bli nästa gång, säger Sebastian Gibrand. Som inte alls ser det här som ett avslutat kapitel. Tvärtom.

Coachen Tommy Myllymäki var inte heller helnöjd, men nöjd, och visste med sig att de hade gjort några missar under tävlingens gång.

– Det är ofta detaljer som avgör en sådan här tävling och nu var det några misstag som säkert straffade oss. Sebastian och Gustav kommer att ha svårt att smälta det här, men jag lovar att övertala killarna om att de har gjort ett grymt bra jobb!

Att själv ha tävlat i Bocuse d´Or, med ett silver 2011, brons 2015 och ett guld i Bocuse d´Or Europe 2014 är förstås ett stort plus när man agerar coach åt årets tävlande duo. Men Tommy erkänner att det är extremt frustrerande att stå vid sidan om och inte själv få delta i själva tävlingen.

Bocuse d´Or Jonas Lundgren Gustav Leonhardt Tommy Myllymäki
Jonas Lundgren, silvermedaljör i Bocuse d´Or 2009, årets commis Gustav Leonhardt och coachen Tommy Myllymäki, minuterna efter prisutdelningen.

Danmark överst på prispallen

Man är stolt svensk på en tävling som denna, där vi har så goda meriter historiskt och där vi bara fortsätter att skörda framgångar. Vårt Team Sweden hade över 250 svenska supporters på plats på läktaren och stjärnglansen höjdes ytterligare några snäpp då vår egen prins Carl Philip deltog i de svenska hejaramsorna på VIP-läktaren, iklädd sin roll som beskyddare av Svenska Bocuse d´Or Akademien. Och svensk.

Guldet gick till den danska kocken Kenneth Toft-Hansen och hans commis Christian Wellendorf Kleinert, som också utsågs till Best Commis. Norges duo bestod av kocken André Pettersen och commis Håvard André Josdal Ostebo.

Än en gång – grattis till silvret Sverige! 

Boscuse d´Or final prins Carl Philip
Kunglig stjärnglans på läktaren i form av prins Carl Philip.
Guld, silver och brons till Nordens kockar!
Bocuse d´Or final fat kalv jury
Här presenteras det svenska fatet med fokus på kalv för den internationella juryn. Fem ben måste vara synliga på lammracksen enligt reglerna.
Bocuse d´Or silver Sverige Leonhardt Gibrand
Media stod på kö för att intervjua våra silverhjältar, Gustav Leonhardt och Sebastian Gibrand.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.