Sebastian Gibrand siktar på guld i Bocuse d´Or

Har ni hört talas om Bocuse d´Or? Nja, kanske många svarar. Som inte är så insatta i gastronomi. Men om jag säger ”världens mest prestigefyllda tävling för kockar”, grundad av den franska stjärnkocken Paul Bocuse 1987, så förstår ni att det här är stort. Och välsmakande! Jag kommer vara på plats i Lyon och heja på Sveriges hopp, Sebastian Gibrand, som med sitt Team Sweden satsar på att ta guld i kock-VM. Så häng med på resan!

Bocuse d´Or Team Sweden Sebastian Gibrand
Team Sebastian Gibrand, här med bland annat Tommy Myllymäki, coach, Gustav Leonhardt, commis, Henrik Norström, President Svenska Bocuse d´Or Akademien och Albin Edberg, andrecoach.

Hyllar Nobelpriset

Det svenska kockteamet har i år valt att hylla Nobelpriset, som årligen hedrar pristagare world wide för deras sensationella idéer och arbete som i sin tur inger hopp om en bättre framtid. Sebastian själv har haft dessa framgångsrika människor i åtanke inför förberedelserna av sitt livs måltid – på kock-VM i franska Lyon.

Bocuse d´Or kock Sebastian Gibrand
Sebastian Gibrand under en av de sista provlagningarna på svensk mark.

Kalvracks och Chartreuse på menyn

Den ena rätten som ska tillagas är en traditionell fransk maträtt, Chartreuse, som hela teamet fick googla på för att ens veta vad det är! Och det är en typ av grönsakstårta med skaldjur, där minst halva rätten ska bestå av grönsaker. Eftersom allt är hemligstämplat innan tävlingsdagarna får jag inte visa de fantastiska rätterna på bild än. Men det kommer …

Sebastian Gibrand Gustav Leonhardt Bocuse d´Or
I stundens allvar … Commis Gustav Leonhardt (t.v.) och Sebastian Gibrand är extremt samspelta i köket.

Guldvittring i Lyon

Det är hela 24 nationer som tävlar i Bocuse d´Or och finalen äger rum 29-30 januari. Sebastian tävlar dag två, vilket lär vara ett stort plus i dessa tävlingssammanhang. Jag har varit på både kock-VM och EM förut och det är helt galet! Galet häftigt, med fans och publik från hela världen som hejar på sina landsmän. Inte alls olikt ett mästerskap i fotboll eller hockey etc.

Vi hörs från Lyon nästa gång!

Jens Fager design Bocuse d´Or
Jens Fager har designat fatet som kalvrätten serveras på, bland mycket annat.
Sebastian Gibrand Marie Arpnäs
Peptalk med Sveriges VM-hopp, Sebastian Gibrand. Åsa Larsson från folkofolk i mitten.
Fredrik Eriksson Team Sebastian Gibrand
En mästerkock, Fredrik Eriksson, fotar ett gäng mästerliga tävlingskockar!
Sebastian Gibrand Tommy Myllymäki
Finslipning av tävlingsrätterna. Coach Tommy Myllymäki och Sebastian Gibrand in action.
Markus Aujalay ingår i svenskarnas smak-team, tillsammans med Adam Dahlberg och Jonas Dahlbom. Det känns stabilt.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.