På kryssning med Côtes du Rhône-viner

Stockholms skärgård en solig sommarkväll i juni. Det är rätt oslagbart. Lägg då till 17 sorters härliga Côtes du Rhône-viner med matchande tilltugg så förstår ni kanske att just den här måndagen på MS Riddarholmen var extra trevlig!

Côtes du Rhône vin MS Riddarholmen

Pratar man om Côtes du Rhône-viner tänker nog de flesta på röda drycker. Viner från denna region säljer näst mest på Systembolaget och odlas längs sluttningarna i Rhônedalen. Lättdruckna viner, om man nu gillar det uttrycket, som känns fräscha, moderna och gärna avnjuts i goda vänners lag, tillsammans med en god bit mat.

Vita viner från Côtes du Rhône

Båten som tar oss ut i Stockholms bedårande vackra skärgård, MS Riddarholmen, bjuder på ett brett urval av dessa till viss del välbekanta röda viner – men även flera utsökta vita varianter. Just de vita vinerna är på gång nu, från att endast ha utgjort sju procent av områdets totala vinproduktion (14 procent är roséviner och resterande 79 procent är rödvin).

Côtes du Rhône rött vitt vin

MS Riddarholmen Côtes du Rhône tilltugg

En kung i Rhônedalen

Om jag får välja, vilket jag tack och lov oftast får, väljer jag hellre vitt vin framför rött. Det vill säga gott, vitt vin. Den här kvällen har jag turen att hitta flera tilltalande godsaker. Drycker som har en historia är extra trevliga och det vita vinet Belleruche från Michel Chapoutier blev en personlig favorit. Prisbelönta Michel Chapoutier är ett av vinvärldens starkaste varumärken och flaskan jag håller i handen har en etikett med blindskrift. För att vinmakaren har en dotter som är blind, får jag veta av en kvinnlig sommelier på båten.  Själv har jag hört att Michel Chapoutier haft blindskriften på sina flaskor i över 20 år, efter att en vän som är blind berättat att han gärna skulle vilja kunna välja viner själv, utan att någon läser för honom. Vinet är fräscht, elegant med toner av aprikos och brödkryddor.

Belleruche Côtes du Rhône Chapoutier

Business France och Côtes du Rhône

Vännen och värdinnan på båtturen, Cecilia Ekfeldt, jobbar med franska viner på Business France och kan såklart allt om dessa ädla drycker. Hon presenterar ett vitt vin som hon kallar Törnrosa, lillasyster till Châteauneuf-du-Pape, och som hon själv hjälpt till att få in i Sverige (dock bara till restaurangvärlden än). Väldigt god även den, Comtesse Madeleine, Château de Montfaucon.

Cecilia Ekfeldt Château de Montfaucon Comtesse Madeleine

Två och en halv timme senare och massor av goda glas vin och salta, söta tilltugg senare kommer vi tillbaka till Skeppsbron. Ännu mer övertygade om att Côtes du Rhône-vinernas popularitet knappast kommer att avta.

Côtes du Rhône dessert

Côtes du Rhône MS Riddarholmen

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.