Vi går under jord med Mackmyra Whisky

Det är få förunnat att få sitta 50 meter under jordens yta och prova whisky och äta rykande varm svampsoppa. Jag fick äran att vara en av de inbjudna gästerna och göra just detta! Ska man trycka hårdare på unik-knappen så var det dessutom första gången någonsin som det dukades upp lunch och whisky på detta sätt i Bodås gruva.

Mackmyra Bodås gruva whisky lunchMackmyra känner de flesta till vid det här laget. Den svenska pionjären som startade landets whiskyresa, av svenska råvaror och väl genomtänkt, klimatsmart destilleringsteknik. Man skapar uppmärksammad och uppskattad säsongswhisky samt ger gemene man/kvinna möjligheten att göra sin egen personliga whisky på 30-litersfat.

Mackmyra Gruvguld och Moment Svensk Ek 2008

Just den här dagen är vi på plats i gruvan för att få prova Mackmyra Gruvguld, som lanserades i begränsad upplaga på Systembolaget i slutet av april, och dessutom – som krydda på moset – Moment Svensk Ek 2008. En whisky som har lagrats på 100-litersfat av fin svensk ek sedan nationaldagen 2008. Upplagan är knapp, endast 761 flaskor, vilket är en av de mest unika i serien som Mackmyra hittills släppt. Har du tur kan du hitta en flaska Moment Svensk Ek 2008 på Systembolagets exklusiva webbsortiment från och med sista maj 2018.

Bodås gruva gick från malm till whisky

Bodås gruva ligger ganska väl gömd, döpt efter samhället Bodås några mil sydväst om Mackmyra. Vi befinner oss 50 meter under jorden, men när gruvan var i drift i mitten av 1900-talet kämpade 150 man med att bryta malm – ända ned till 430 meters djup! 

– Så länge Bodås gruva var i bruk bröt man över 100 000 ton järnmalm där per år, men 1973 var malmen slut och gruvans ägare, Sandvik, lade ner all drift. Strax intill den stora malmgruvan anlade Sandvik en gruva som inte var lika djup, för provborrning. Det är den gruvan ni är i idag och som vi använder för vår whisky, berättar Angela D´Orazio, Mackmyras Master Blender, som är med oss under lunch och provning.

Mackmyra Angela D´Orazio Master Blender whiskyWhiskyn Gruvguld är en hyllning till gruvans lagring av småfat, om 30, 100 och 128 liter. En lagring som ger en speciell mognad, mycket beroende på den konstant svala temperaturen. Åtta grader, om jag inte minns fel, och personalen jobbar av förståeliga skäl i fleecekläder. Vår egen whiskylunch avnjutes för övrigt under fleecefilt. Till och med champinjonsoppan har en lokal förankring till platsen, då man tidigare odlat champinjoner i gruvan.

Mackmyra Bodås Gruva småfat whisky

Under den spektakulära provningen konstaterar vi att Gruvguld har en kryddig, fruktig doft och toner av ek, smörkola och rostad vanilj. Med sötma i form av mandelmassa, citrus och russin. Smaken är en mjuk mix av det kryddiga, fruktiga och det söta från päronkola, svarta vinbär och grape. Passar utmärkt när som helst! Om den limiterade utgåvan Moment Svensk Ek 2008 säger Angela D´Orazio så här:

– En finstämd vintage whisky från 2008, där det traditionella möter nyskapande. De klassiska ekfatens vanilj tillsammans med den något stramare nordiska ekens kryddiga karaktär och Mackmyras fruktiga destillat, ger en fruktig och fin whisky med en elegant kryddighet.

Mackmyra whisky Gruvguld Moment Svensk Ek 2008

Gin och tonic i Mackmyra Bruk

Efter gruvbesöket far vi vidare för en kort visit på LAB Distillery i Mackmyra Bruk. Där destillerades tidigare Mackmyras whisky men nu gör man gin i detta fullskaliga pot-still destilleri. Deras Kreatör jin är en ekologisk produkt med smak av enbär, lingon, citrus och hallon. Man känner doften av skog, vanilj och kardemumma och denna dricks med fördel ren, eller blandad med en tonic. Helst deras egen Kreatör Tonic, som är Mackmyras första alkoholfria dryck. Ekologisk och svenskproducerad såklart.

Mackmyra gin jin Kreatör tonic

Klimatsmart Gravitationsdestilleri med utsikt

Vi avrundar vårt häftiga besök på toppen av det 35 meter höga, toppmoderna och i allra högsta grad klimat- och miljövänliga Gravitationsdestilleriet. Som man hade som ambition att göra till världens mest klimatsmarta destilleri då det byggdes. Byggnaden stod klar 2011 och vi får njuta av utsikten från takterrassen. Med en Mackmyra gin och tonic i handen!

Mackmyra Gravitiationsdestilleri gin jin Kreatör tonicMan kan ju inte låta bli att dricka Mackmyras produkter med respekt, när man fått följa med och se hur dryckerna föds och fostras – från korn till glas.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.